ČVUT má 310 let. Škola Wiesenthala, Křižíka či Dopplera zve na koncerty i videomapping

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) si připomíná 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky.

Do září se bude konat řada kulturních, přednáškových i odborných akcí vztahujících se k tomuto výročí. Obnovenou premiéru měl v úterý krátký film z roku 1925, na kterém je zachyceno položení základního kamene kampusu v Dejvicích.

Němý snímek byl objeven v Národním filmovém archivu, jenž ho pro ČVUT zrestauroval a zdigitalizoval. „Dokumentuje zájem nejen akademické, ale také politické sféry a nejvyšších představitelů tehdejšího státu,“ řekl prorektor ČVUT Josef Jettmar. Na základní kámen tehdy kromě rektora ČVUT Vladislava Brdlíka poklepali mimo jiné prezident Tomáš Garrigue Masaryk a předseda vlády Antonín Švehla. Slavnosti se zúčastnili také ministři a poslanci.

310 let ČVUT (zdroj: ČT24)

Snímek zachycuje vložení kovové kazety do dutiny v základním kameni. V této kazetě byla uložena zakládací listina ČVUT. Schránka se ztratila v roce 1953, kdy základní kámen poškodil bagr při stavebních pracích armády v Dejvicích. Jak uvedl Jettmar, zatím se nenašla. 

Jako součást oslav se v úterý koná slavnostní zasedání vědecké rady ČVUT, na kterém obdrží čestný doktorát architekt českého původu Miroslav Šik. V roce 1968 emigroval s rodiči do Švýcarska, kde žije a pracuje dodnes. Na začátku 90. let krátce působil na Fakultě architektury ČVUT. „Zasloužil se o transformaci architektonického vzdělání,“ uvedl současný děkan této fakulty Ladislav Lábus. Připomněl, že k Šikovým žákům patřili i architekti studia Znamení čtyř, které loni vyhrálo architektonickou soutěž na Kampus Albertov pro Univerzitu Karlovu.

Jak se slaví 310 let

Večer se v Rudolfinu uskuteční Novoroční koncert ČVUT. Od 6. února do 25. května budou v Národní technické knihovně vystaveny historické knihy a dokumenty související s dějinami ČVUT. V dubnu bude veřejnosti představena nově postavená budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) a uskuteční se galavečer s významnými absolventy a zástupci průmyslu, na kterém bude mít premiéru snímek „310 let lví síly“ o historii ČVUT.

  • V historii univerzity na ní působilo mnoho významných osobností, mezi nimi například:
    Christian Doppler, profesor matematiky a praktické geometrie
    Antonín Frič, profesor, paleontolog, zoolog
    František Křižík, absolvent ČVUT
    Josef Zítek, profesor architektury
    František Běhounek, profesor fyziky
    Simon Wiesenthal, absolvent ČVUT
    Rudolf Lukeš, profesor organické chemie

Od března do května zavítají na akademickou půdu zajímavé osobnosti a absolventi ČVUT, kteří studentům i široké veřejnosti přiblíží své inspirativní životní příběhy. Účast přislíbila mimo jiné architektka Eva Jiřičná.

Přehled akcí k 310. výročí ČVUT:

17. ledna, 10.00 hodin:
Betlémská kaple, slavnostní zasedání Vědecké rady ČVUT se jmenováním čestného doktora

17. ledna, 19.30 hodin:
Rudolfinum, Novoroční koncert ČVUT

6. února až 5. května:
Výstava historického fondu Národní technické knihovny – představení kopií z knih, které se váží k historii ČVUT, NTK, Technická 6, Praha 6

18. února:
Žofín, XI. reprezentační Ples ČVUT

1. března:
Betlémská kaple, Jarní koncert ČVUT

březen–květen:
Přednáškový cyklus „Návraty na ČVUT“

11. dubna:
Videomapping na novou budovu ČVUT–CIIRC, program pro veřejnost uvnitř objektu

27. dubna:
Nová budova ČVUT–CIIRC, Galavečer s významnými absolventy a zástupci průmyslu

13. června:
Zahradní slavnost ČVUT ve Valdštejnské zahradě (pro studenty a zaměstnance ČVUT) – vystoupí Akademický orchestr ČVUT, budou předány medaile 310 let ČVUT. Akce se koná pod záštitou předsedy Senátu PČR Milana Štěcha

Od 17. ledna bude na Facebooku ČVUT publikován seriál s historickými mezníky ČVUT ve fotografiích.