Česká antarktická výprava se dočasně rozdělila, polovina zůstala v Argentině

První členové letošní antarktické expedice Masarykovy univerzity dorazili v pondělí v pozdních nočních hodinách na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Skupina cestovala ledoborcem chilské armády. Zbylých 13 členů výpravy stále čeká na základně argentinského vojenského letectva v Rio Gallegos na leteckou přepravu přes antarktickou stanici Marambio. Přesun však komplikuje počasí, sdělila dnes Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Členové expedice, kteří z kapacitních důvodů využili lodní dopravu, už začali zprovozňovat zazimovanou základnu. Argentinská skupina pak ještě doplňovala zásoby potravin a nutného technického vybavení. Členové expedice průběžně upřesňují plány terénních prací, pozorování i experimentů.

Argentinské vojenské letectvo v posledním týdnu provedlo čtyři zásobovací lety pomocí letadel C-130 Hercules na stanici Marambio. Přesunulo tak do Antarktidy dva vrtulníky, letecké palivo a zásoby.

Co bude dělat česká expedice v Antarktidě? (zdroj: ČT24)

V nadcházejícím týdnu jsou v plánu dva lety, v jednom z nich by měli být i čeští vědci. Transport do Antarktidy obdobně jako v předchozích letech negativně ovlivňuje počasí.

Letošní expedice má 17 členů, kromě pracovníků Masarykovy univerzity se budou výzkumu v Antarktidě věnovat dva vědci z Univerzity Karlovy a také dva zahraniční odborníci, ze Slovenska a Turecka, kteří se expedice účastní na pozvání Českého antarktického nadačního fondu. Zkoumat budou klima, ledovce či rozšíření rostlin na ostrově.