Čína se rozhodla definitivně skončit se slonovinou. Ještě letos

Čína zakáže obchodování se slonovinou (zdroj: ČT24)

Čína na konci prosince oznámila, že do konce roku 2017 zcela zakáže obchodování i zpracovávání slonoviny. Pro záchranu chobotnatců to znamená hodně – Čína je totiž světově největším trhem s tímto materiálem.

Čínské úřady již dlouhou dobu informovaly o tom, že slonovina nebude mít v budoucnosti jejich země místo. V pátek 30. prosince čínská vláda informovala, jak bude vypadat přesný časový plán této změny.

„Čínské oznámení je pro záchranu slonů naprostým přelomem. Nad obrovským obchodem se slonovinou se stmívá a budoucnost pro divoce žijící slony je optimistická,“ komentoval tuto informaci prezident Světového fondu na ochranu přírody Carter Roberts. „Protože obchodování se slonovinou ukončily již dříve tohoto roku také Spojené státy, dva největší trhy daly světu zprávu, která se bude šířit.“

  • Počet slonů poklesl během let 2007 až 2014 o 30 procent. Jde o 144 000 kusů.
  • Sloní populace se zmenšují rychlostí asi 8 procent za rok.
  • Primární příčinou vymírání slonů je pytláctví.
  • V afrických savanách sledovaných 18 států žije 352 271 slonů.
  • 84 procent sloní populace žije v místech, kde je zákaz lovu, 16 procent v nechráněných územích.
  • Počet mrtvých sloních těl byl obdobně velký v chráněných i nechráněných územích.


Než začali Afriku kolonizovat Evropané, žilo tam podle expertních odhadů asi 20 milionů slonů. Roku 1979 jich zbývalo již jen 1,3 milionu, na začátku 21. století se jejich situace ještě zhoršila: mezi lety 2007–2014 poklesl počet zbývajících slonů o 30 procent. V afrických savanách nyní žije asi 352 000 slonů, když se k nim připočítají ti lesní, tak ve volné přírodě Afriky existuje posledních 500 000 slonů.

Právě proto je čínský krok tak důležitý – podle řady expertů dokonce nejdůležitější za poslední desítky let. Vládní plán bude uskutečněn v průběhu roku 2017; prvním krokem se stane uzavření všech továren na zpracování slonoviny do konce března.

Konec jednoho řemesla

Dalším krokem bude přísnější regulace legálních sbírek slonoviny, přísnější kontrola nelegálního obchodování a také vzdělávání. Tato změna bude bolet, protože vyřezávání slonoviny je umění se staletou tradicí, v němž existují celé školy a uznávaní mistři. Čína chce těmto posledním umělcům svého druhu nabídnout práci v muzejních sbírkách nebo v rámci agentur na ochranu přírody.

Výrobky ze slonoviny už se nebudou smět ani ukazovat v obchodech – ani v těch fyzických, ani online. Jediné místo, kde bude člověk v Číně vidět slonovinu, budou od letoška již jen nekomerční muzea.

Tyto změny jsou výsledkem jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Baracka Obamy na podzim roku 2015. Tehdy se dohodli, že obě země koordinovaně skončí s obchodováním se slonovinou. Nepodařilo se ale vyřešit všechny detaily. Hongkong, srdce světového obchodu se slonovinou, má díky své minulosti vysoký stupeň autonomie, centrální vláda v Pekingu může ovlivňovat pouze jeho mezinárodní politiku a ozbrojené síly. Podařilo se mu i v tomto případě vyjednat ústupek – se slonovinou může obchodovat až do roku 2021.

Vydáno pod