Čínské ponorky se třikrát potopily ke dnu Marianského příkopu

Na konci roku 2016 Čína oznámila své plány na dobývání vesmíru. Současně ale čínské ponorky zamířily do těch nejhlubších míst, která máme na Zemi.

Tři čínské stroje se na konci prosince potopily do hloubky přes 10 000 metrů. Během ponorů zkoumaly geologii i podmořský život v nejhlubším místě světových oceánů – v Marianském příkopu. Podívejte se na záběry, které tam stroje pořídily:


Tým, který za ponory stojí, vedl Cui Wei Čeng z Šanghajské university. Pod jeho vedením proběhl průzkum prohlubně Challender Deep v Marianském příkopu, místa s hloubkou kolem 11 000 metrů. Expedice začala 3. prosince z paluby výzkumného plavidla Zhang Jian. Její součástí jsou tři ponorná zařízení, jedna bezpilotní ponorka a jedna ponorka s lidskou posádkou – všechny teoreticky schopné potopit se do hloubky kolem 10 kilometrů. Mezi 25. a 27. prosincem proběhly samotné ponory, uvedla agentura Nová Čína.

Co žije v hloubce 10 kilometrů?

  • Tato oblast je pojmenována podle řeckého boha podsvětí Háda (pro Římany Pluto). V mýtech vládl temným hlubinám, tedy místům podobným tmě Mariánského příkopu.

Každé z ponorných zařízení typu Rainbow Fish mělo jiný úkol: první fotografovalo, druhé odebíralo vzorky sedimentů, třetí sbíralo biologické vzorky. Zajímavý byl zejména úlovek třetího Rainbow Fishe – ten na hladinu vynesl 103 různonožců, tedy různě velkých korýšů. „Tento úspěšný test je důležitým krokem ve výzkumu hlubokého oceánu,“ uvedl Cui.

Na Zemi existuje pouze 26 tzv. hadálních příkopů – tedy oblastí, které jsou hlubší než 6000 metrů. V těchto místech, v hlubinách kolem 10 kilometrů, panuje asi tisíckrát větší tlak než na hladině moře a jde o stále prakticky neprozkoumaná místa. Sice sem nedopadá žádné světlo, přesto zde podle posledních výzkumů existuje překvapivě pestrý život a značně složité ekosystémy, které se skládají většinou z bezobratlých tvorů.

Nejhlouběji žijící ryba byla pozorována také v Marianském příkopu - v hloubce 8143 metrů: 

Čína to myslí s průzkumem mořských hlubin vážně již delší dobu – zajímá ji nejen vědecký, ale také ekonomický potenciál těchto míst. Nacházejí se zde vzácné horniny a také se zde mohou ukrývat zdroje energie. Již v srpnu roku 2016 se dálkově ovládané ponorné plavidlo Haidou-1 ponořilo do hloubky 10 767 metrů v Marianském příkopu, čímž vytvořilo nový čínský rekord. Čína se tak stala po USA a Japonsku teprve třetím státem světa, který disponuje technikou, která jí umožňuje potápět se tak hluboko. Krátkodobým cílem tohoto programu je vyrobit stroj s lidskou posádkou, který by se mohl úspěšně ponořit (a pak i vynořit) do hloubky pod 10 000 metrů. Mělo by se to podle plánů podařit mezi roky 2019–2020.

Kdo šel do hlubin, kde nevládne stín?

Poprvé se na dno Marianského příkopu ponořili oceánologové Jacques Piccard a Don Walsh. Stalo se to v lednu 1960 na palubě batyskafu Trieste. Tehdy jim přístroje ukázaly, že dno Marianského příkopu se nachází v hloubce 11 521 metrů, nová měření to však vyvrátila – podle nich je zde maximální hloubka 10 994 metrů. Trieste se již na dno Marianského příkopu nikdy nevrátil, ukázalo se, že není možné na něm mít ramena, která by sbírala vzorky – jeho vědecký smysl byl tedy jen velmi omezený.