Obětí holocaustu z Německa bylo víc, než se myslelo, tvrdí historici

Počet obětí holocaustu z řad Židů, kteří žili na území Německé říše, je zhruba o 15 000 vyšší, než se dosud uvádělo. Podle zpravodajského serveru Spiegel Online na to přišli vědci z německého Spolkového archivu na základě podrobného studia osudů jednotlivých Židů žijících v nacistickém Německu.

Doposud se uvádělo, že Židů, kteří žili na území Německé říše, zahynulo během holocaustu 160 000. Podle nových propočtů historiků ze Spolkového archivu jich ale za oběť nacistické rasové politice padlo 175 191.

Elie Wiesel pojmenoval holocaust a snažil se, aby se neopakoval (zdroj: ČT24)

Téměř 90 procent všech obětí holocaustu z řad Židů žijících původně v Německé říši zahynulo ve vyhlazovacích táborech na východě Evropy. Zbytek přišel o život většinou ve vlasti, řekl serveru Spiegel Online historik Nicolai Zimmermann. Spáchali buď sebevraždu, zahynuli ve věznicích nebo v koncentračních táborech na německém území.

Ve srovnání s evropskými zeměmi, které nacistické Německo okupovalo, se Židé v Říši mohli déle připravovat na emigraci, obětí z jejich řad je tak relativně méně, uvedl Zimmermann. Zatímco v Řecku nacistické běsnění přežilo jen asi 18 procent místních Židů, v Německu to bylo 73 procent, uvedl historik.

Celkem se obětí holocaustu stalo kolem šesti milionů lidí, z toho asi 1,5 milionu dětí.

Vydáno pod