Unikátní izraelský dron nahradí stráž, umí pronásledovat podezřelé

Strategické objekty pohlídá unikátní izraelský dron (zdroj: ČT24)

Izraelská firma představila samostatně pracující dron, který nahradí strážného. Pozná totiž pravděpodobného narušitele a dokáže ho i pronásledovat. Izraelci jej chtějí prodávat například elektrárnám.

Nový bezpečnostní dron z Izraele zajistí nepřetržitou ostrahu strategicky významných objektů. Na nebezpečí reaguje automaticky. „Pokud to je potřeba a blízko plotu je podezřelá osoba, spustí poplach. Když k tomu dostane příkaz, tak narušitele pronásleduje,“ konstatoval obchodní manažer Ariel Avitan.

Software, díky kterému dron pozná, co se děje, a sám na situaci zareaguje, je hlavní přidanou hodnotou nového systému.

„Učili jsme ho pomocí tisíců fotografií lidí, jak člověk vypadá v nejrůznějších pozicích a velikostech. Takže když ho pak vidí, ví jistě, že to je člověk. To samé platí pro auto nebo třeba stožár vysokého napětí,“ podotkl Avitan.

Izraelský bezpečnostní dron
Zdroj: ČT24

Dron se dobíjí v kryté pozemní stanici. Podle výrobce může nahradit živé strážné, kteří se tak nedostanou do nebezpečné situace. Na podezřelého mohou mluvit díky nainstalovanému reproduktoru.

Společnost chce stroj nabízet třeba elektrárnám. Hlídat může vedení vysokého proudu, komíny, solární panely nebo potrubí.