Lety na Mars se odkládají. Je nutná nová finanční strategie, tvrdí firma Mars One

Britsko-nizozemská společnost Mars One o několik let odloží plánované lety na Mars. První misi bez pasažérů chce uskutečnit v roce 2022, místo dosud plánovaného roku 2018, první cestu s lidmi pak v roce 2032, místo dosud uváděného roku 2026.

Tuto změnu  zdůvodňuje „novou finanční strategií“, oznámila agentura AFP. Někteří odborníci přitom reálnost celého projektu zpochybňují – a nové odložení startu jim v tom dává zapravdu. Celý nový plán je popsaný na webových stránkách společnosti.

Škála těch lidí, kteří se nám hlásí, je neuvěřitelně pestrá. Jsou z mnoha zemí, mnoha profesí, muži i ženy… vlastně víc žen. Různý věk, různé důvody. Je to velmi zajímavé a inspirativní.
Bas Lansdorp
zakladatel projektu Mars One


Mars One chce na rudou planetu vyslat průkopníky, kteří by se tam natrvalo usídlili – mělo by tedy jít o cestu na Mars bez možnosti návratu. V současnosti se její často kritizovaný projekt nachází v prvním stádiu.

Češka, která chce na Mars

K cestě na Mars se dosud přihlásilo asi 200 tisíc lidí ze 140 zemí, včetně České republiky. Firma chce vybrat 24 průkopníků, kteří odletí v šesti skupinách po čtyřech osobách. Cesta jim má trvat sedm měsíců.

Na druhou nejmenší planetu sluneční soustavy lidé dosud nedoletěli, přistály tam jen sondy. Spojené státy chtějí na Mars vyslat astronauty asi za 20 let, ve hře je ovšem také několik soukromých korporací.

Cílem mise Mars One by mělo být založení soběstačné kolonie, využívání tamních surovin a provádění vědeckého výzkumu. Zakladatelem a ředitelem neziskové  organizace Mars One je nizozemský podnikatel Bas Lansdorp, který na projektu začal pracovat v roce 2011, oficiální plán mise Mars One oznámil v květnu 2012.

Podívejte se na rozhovor s Češkou, která by na Mars v rámci této mise chtěla:

Ferstová: Rodině to vadí, ale život je o prioritách (zdroj: ČT24)

Proč tato cesta nebude fungovat?

Někteří odborníci nevěří, že se projekt nakonec podaří realizovat. Zpochybňují ho po finanční i praktické stránce. Největší riziko podle nich představuje vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla prvním kolonizátorům Marsu zničit imunitní systém a vyvolat u nich rakovinu. Odborníci z prestižního Massachusettského technického institutu (MIT) dokonce varovali, že první osadníci by mohli zemřít do 68 dnů, a to udušením.

Zcela nedořešená je také otázka financování. Hlavními zdroji peněz pro expedici za 6 miliard dolarů by měly být:

  • Crowdfunding
  • Dárcovství
  • Sponzoři

V tiskovém prohlášení společnost uvádí, že z potřebných šesti miliard už má téměř deset milionů. Mars One také věří, že nějaké finance dostane v budoucnosti od nějakého významného miliardáře a značné prostředky by také měl přinést prodej vysílacích práv. Celá výprava by totiž měla fungovat jako jedna velká reality show. Žádná velká televizní společnost však zatím zájem neprojevila.