Umělá inteligence Watson začala bojovat proti kybernetické kriminalitě

Počítač společnosti IBM, který umí uvažovat na základě kontextu, se pomalu učí rozlišovat bezpečnostní rizika. Mohl by pomáhat odhalovat hrozby, na něž člověk nestačí.

Od 6. prosince bojuje proti počítačové kriminalitě nový silný hráč – umělá inteligence Watson. Začalo ho podle serveru Wired používat na 40 organizací. Počítačový program se na to připravoval od loňského jara, kdy se začal učit, jak se analyzují hrozby a také, jak jim předcházet. Nyní si vše, co se naučil, vyzkouší v praxi.

Jak se učí počítač

  • Supervýkonný počítačový systém Watson je pojmenovaný po legendárním řediteli společnosti IBM Thomasi Watsonovi.

Watson dostával každý měsíc asi 15 tisíc dokumentů z knihoven a novinových zpráv, vždy v reálném čase. Watson analyzoval význam slov a učil se, jak vypadá bezpečnostní riziko. Vědci uvádějí jako příklad pojem „ransomware“, což je druh viru, který napadá počítače a zabraňuje uživatelům, aby se do nich přihlásili – dokud nezaplatí výkupné. Watson se musel sám naučit chápat, co tento pojem znamená; termín je tak nový, že ho ve většině slovníků stroj nenajde.

Zpočátku si Watson myslel, že jde o nějaké místo nebo město (na světě existuje mnoho měst jménem Ransom), nebyl schopen sám pochopit, o co jde. Jeho lidští operátoři mu tedy museli pomoci; dokumenty s tímto slovem doplnili o definici. Stejným způsobem se stroj učil i další slova a jejich kontext. Jeho výhodou na rozdíl od člověka je, že když už se takto něco naučí, nikdy to nezapomene.

IBM Watson v soutěži Jeopardy
Zdroj: Wikimedia Commons


V současné době se Watson v rámci beta fáze učí, co tyto termíny znamenají v konkrétním kontextu počítačové bezpečnosti. Zatím Watson „chápe“ základy bezpečnosti, ale musí se ještě naučit, že řeč v tomto kontextu posouvá význam řady slov i zaběhnutých slovních spojení.

Navíc musí umět rozlišovat podle různých oborů: „Jazyk bezpečnosti je třeba ve zdravotnictví zřejmě hodně odlišný od jazyka bezpečnosti v energetickém sektoru,“ popsal pro Wired Caleb Barlow, viceprezident IBM Security, která má tento projekt na starosti.

Watson lidi o práci nepřipraví

Watson v rámci beta fáze spolupracuje s několika desítkami firem, jimž posílá bezpečnostní hodnocení a doporučení. Rozpozná, jestli je bezpečnostní problém spojený s nějakým druhem známého programu a současně informuje o všech faktech, které jsou s tím spojené. Může také identifikovat podezřelé chování uživatelů v systému – například když někdo podezřele často opakuje přihlašovací údaje.

Podle IBM Watson nemůže a nechce nahradit lidské bezpečnostní odborníky, ale může jim pomoci činit rychlejší a více fakty podložená rozhodnutí. V současné době je pro obrovské množství dat situace pro velké firmy velmi nepřehledná: data IBM ukazují, že každý den musí jejich týmy na kybernetickou bezpečnost projít asi 200 tisíc potenciálních hrozeb.

Watson zatím není neomylný, na jeho úsudek se během bety nejde spolehnout – ale právě to je jejím smyslem. Počítač se ze svých omylů a chyb učí, dokáže je integrovat do svého modelu a své úsudky by měl stále zlepšovat.

Eso v počítačovém rukávu

Watson je tak výjimečný především díky své schopnosti pracovat s obrovským objemem dat v kontextu – tedy umí vyhodnocovat údaje vědeckých studií, bezpečnostních zpráv a dalších zdrojů s přihlédnutím k tématu.

Informace zpracovává způsobem podobným lidskému myšlení a je schopen rychle analyzovat a interpretovat velké množství dat. Počítač, který v únoru 2011 porazil dva lidské soutěžící v soutěži Jeopardy, byl původně velký zhruba jako ložnice. IBM tvrdí, že od té doby se mu Watsona podařilo zmenšit do velikosti komínku ze tří krabic na pizzu.

Nápad je revoluční, ale jak na něm vydělat, řeší IBM

Americký technologický gigant IBM vložil vloni do vytvoření obchodní divize pro superpočítač Watson přes miliardu dolarů (tedy přes 20 miliard Kč). Největší poskytovatel technologických služeb na světě doufá, že mu výkonný počítačový systém přinese víc peněz.

Logo projektu IBM Watson
Zdroj: IBM Watson

Zatím je jeho zisk pro IBM spíše zklamáním: počítač, který se vyvíjel po dobu 14 let, zatím nevydělává tolik, kolik by měl. Od roku 2011 do roku 2014 si připsal zakázky „jen“ za 100 milionů dolarů. Přitom plány má korporace velké: roku 2018 jí má Watson vydělávat už miliardu dolarů ročně, roku 2023 dokonce 10 miliard dolarů ročně.

Co už Watson udělal

Zdravotnictví
Poté, co IBM koupila poskytovatele zdravotnických dat a analýz Truven Health Analytics, stala se její divize Watson předním světovým poskytovatelem zdravotnických dat, analýz a přehledů. Zdravotnická data a analýzy od této firmy se dají používat k identifikaci úspory nákladů, zlepšení výsledků zdravotní péče, boji proti podvodům a efektivnějšímu provádění operací. Truven má více než 8500 klientů, mezi nimiž jsou například také americké vládní úřady.

Genetika
Watson je prvním programem svého druhu také na poli genetiky. Společnost Pathway Genomic na jeho základě představila na podzim loňského roku zcela revoluční program. Jedná se o aplikaci do smartphonu, která spojuje umělou inteligenci s důkladným studiem osobních genetických informací. Tato aplikace poskytuje uživatelům individuální informace o zdravotním stavu a kondici na základě zdravotní anamnézy daného člověka.

Hračky
Na Watsonu je založen program Chatterbox, který umožňuje inteligentním dětským hračkám, aby vedly konverzaci s dětmi.

Ochrana vodních zdrojů
Společnost OmniEarth využívá Watson k automatické analýze satelitních snímků. Počítač je propojuje se statistickými daty měst a pomáhá v Kalifornii řešit nedostatek vody.

Vaření
Program Watson nastudoval recepty společnosti Bon Appétit a na jejich základě vznikla aplikace „šéfkuchař Watson“, díky níž je stroj schopen navrhnout svým klientům nekonečné množství receptů.