Za havárii ruské kosmické lodi Progress zřejmě může nedbalost při výrobě motorů

Příčinou čtvrteční havárie ruské nákladní lodi Progress mohla být nedbalost při výrobě raketového motoru nosné rakety Sojuz. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Interfax. Trosky Progressu navzdory intenzivnímu úsilí ruské vyhledávací týmy zatím nenašly.

Loď Progress MS-04 havarovala několik minut po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur. Zřejmě vinou nesprávného fungování třetího stupně nosné rakety Sojuz-U vypověděla poslušnost asi 190 kilometrů nad ruskou Tuvskou republikou sousedící s Mongolskem. Loď měla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dovézt 2,5 tuny nákladu.

Publicista Toufar k pádu Progressu (zdroj: ČT24)

Trosky lodi hledají v Tuvě zatím bezvýsledně týmy odborníků posílené armádou. Pracovníci ruské agentury Roskosmos se podle Interfaxu po havárii obávali, že zbytky lodi mohly dopadnout do hustě osídlených oblastí kolem stotisícové tuvské metropole Kyzyl. Obavy se ale nenaplnily.

Rusko každoročně k ISS vysílá tři až čtyři nákladní lodi Progress. Po splnění mise shoří ve vrchních vrstvách atmosféry nad Tichým oceánem.

Problémy ruského kosmického programu

Ruský kosmický průmysl postihla dnešní nehoda právě v době, kdy v důsledku předchozích nezdarů dokončuje zásadní reorganizaci. Prostředky na kosmický výzkum byly navíc vzhledem k finanční a hospodářské krizi omezeny.

Toufar: Raketa Progress je sice modernizovaná, ale chtělo by to něco nového (zdroj: ČT24)

Ruská média navíc právě včera oznámila, že jeden z vrcholných manažerů Roskosmosu byl zatčen pro podezření z krádeže 200 milionů rublů (80 milionů korun). Výkonný ředitel Vladimir Jevdokimov může být odsouzen k šesti letům vězení. Třicetimilionovou kauci soud odmítl převzít.