V Nizozemsku vznikl interaktivní atlas lidského embrya. Ukazuje krásu vývoje a pomáhá lékařům

Vytvoření zatím nejdetailnějšího a nejpropracovanějšího atlasu lidského embrya trvalo 45 tisíc hodin. Atlas je interaktivní a ve 3D.

Většina učebnic o vývoji embrya je stará desítky let – navíc spousta z nich využívá údaje o embryích myší nebo kuřat, namísto těch lidských. Nový nástroj ale nabídne vědcům šanci mít přístup k těm nejmodernějším údajům a modelům. Navíc je tento atlas přístupný i veřejnosti na webových stránkách. O výzkumu jako první informoval vědecký časopis Science.

Víme víc o Měsíci než o našem vlastním vývoji.
Bernadette de Bakkerová
Amsterdamská univerzita

Celý atlas je složený z 3D modelů lidských embryí v různém stupni vývoje během prvních dvou měsíců. Vznik atlasu byl nesmírně náročný: vytvářelo ho 75 postgraduálních studentů, kteří analyzovali přibližně 15 tisíc vzorků z americké Carnegieho sbírky embryí. Ta je složená z embryí starých 60–100 let, jež byla posbírána lékaři při procedurách, jako je například hysterektomie.

Hysterektomie je chirurgické odstranění dělohy, obvykle prováděné gynekologem.
Každá sekce, každý orgán, každý kousek tkáně, byly na fotografiích pečlivě označeny – manuálně pomocí digitálního pera a tabletu.

Studenti takto analyzovali u každého embrya více než tisíc sekcí, jde o různé části asi 150 orgánů, které u embryí existují. Tímto způsobem vědci popsali 34 embryí v 17 různých vývojových stadiích.

Výsledkem je atlas, který se skládá z interaktivních 3D modelů 14 nejlépe dochovaných embryí, každé odpovídá té nejdůležitější fázi vývoje v prvních dvou měsících.

Ukázka z atlasu embrya
Zdroj: Science

Díky tomuto nástroji budou vědci moci zkoumat vývoj a rozložení různých orgánů u embryí; dále se můžou podrobně zaměřit na další struktury, jako jsou kostra nebo nervový systém. Celý model se dá otáčet, je možné v něm také zoomovat. Součástí atlasu jsou také kompletní tabulky a údaje o velikosti orgánů a dalších částech embrya.