NASA vyvíjí jídlo pro cestu do hlubokého vesmíru. Nevábný vzhled kompenzují supervlastnosti

Zatímco astronauti, kteří žijí na Mezinárodní vesmírné stanici si mohou vybírat z asi 200 druhů potravy, mise za oběžnou dráhu Měsíce budou na jídlo mnohem chudší. NASA oznámila vývoj nových tyčinek, které budou tvořit jádro jídelníčku dobyvatelů Marsu.

K cestám do vzdálenějších koutů Sluneční soustavy bude sloužit vesmírná loď Orion, kterou NASA vyvíjí od roku 2006. Má cestovat k Měsíci, Marsu a také k planetkám – tedy pokud nový prezident Donald Trump ještě nějak nezmění plány americké kosmické agentury.

Posádka během těchto letů nebude moci doplňovat zásoby, na rozdíl od ISS bude plně odkázána na to, co si naloží na palubu při startu. Každý gram zátěže bude při této misi zcela klíčový, stejně tak jako možnost recyklovat co nejvíce zdrojů na palubě. Právě proto nyní tým lékařů a nutričních expertů vyvíjí zcela nové druhy potravin, které by posádce měly sloužit jako zdroj energie. Parametry misí do hlubokého vesmíru ale kladou na tyto potraviny zcela enormní nároky.

Jedním z jídel, na nichž bude mise na Mars (a dál) postavena, jsou energetické tyčinky, které by měly tvořit základ snídaně marsonautů a možná i dalších chodů. Výživoví experti totiž vypočítali, že právě tato forma potravy nejlépe naplňuje požadavky na nízkou hmotnost a současně vysokou efektivitu energetickou i nutriční. A navíc nezabere moc místa – i to je důležitým faktorem při cestách do kosmu, na palubách vesmírných lodí se bojuje o každý centimetr čtvereční.

Problém s tisícovkou tváří

„Když máte 700-900 kalorií nějakého pokrmu, vždy to bude mít nějakou hmotnost. Proto jsme se zamysleli, jak na hmotnosti tyčinek co nejvíc ušetřit, například tím, jak je balíme nebo ukládáme,“ popsala svou práci Jessica Vos, hlavní lékařský technik misí Orion. „Když se zamyslíte nad několikatýdenními misemi Orionu, tak je jasné, že mít vždy jen jeden druh snídaně musí uspořit místo, které máme k jejímu skladování.“

Jeden druh snídaně ale znamená, že musí obsahovat všechny důležité živiny, a namixovat je tak, aby nezpůsobovaly astronautům žádné zdravotní komplikace a daly se zažívat pokud možno s co nejmenší produkcí odpadu, je extrémně náročné i pro ty nejlepší profesionály v oboru.

Karel Pacner o cestě na Mars (zdroj: ČT24)

Na vesmírné stanici ISS si mohou astronauti snídaně vybírat z poměrně pestré nabídky – volí z několika potravin, které jsou buď tepelně stabilizované nebo rehydratovatelné, případně jsou kombinací obou postupů. To na Orionu nepůjde; a tak vědci doporučují, aby tyčinky měly různé příchutě – od pomeranče, přes brusinky až třeba po slané arašídy.

Obědy a večeře budou na Orionu řešené podobně jako na ISS, jen zřejmě s menší pestrostí. Toto jídlo není třeba nijak speciálně vyvíjet, dají se použít klasické potravinové balíčky, které se už léta využívají. Tyto potraviny si budou moci astronauti ohřívat.

Komerční tyčinky jsou dobré pro lidi - ne pro astronauty

Tyčinky jsou však mnohem větší výzvou. Na trhu podle NASA není žádná tyčinka, která by byla dostatečně energeticky i nutričně efektivní, lehká a přitom chutná – i to je při letech do vesmíru nezanedbatelný faktor. Při experimentech, jako byl například Mars 500, kde se simuloval dlouhodobý pobyt v uzavřené „kosmické lodi“, patřily stížnosti na kvalitu jídla k těm nejčastějším. Ukázalo se, že pokud je jídlo dobré a chutné, pomáhá to stabilizovat psychickou pohodu na palubě. „Nenašli jsme žádný komerční produkt, který by vyhovoval všem našim potřebám. Proto jsme museli přijít s vlastním řešením,“ popsala Takiyah Simmonsová, která má tento úkol na starost.

Nové tyčinky už testovaly pokusné osoby v rámci programu HERA. Během něj jsou jeho účastníci dlouhodobě izolováni v podmínkách podobných těm vesmírným. Vědci nyní mají dostatek času upravit je a napravit jejich nedostatky a chyby. První mise kosmické lodi Orion by totiž měla odstartovat vesmíru nejdříve roku 2021.