Meteorologický extrém: V Janově napršelo za jediný den víc vody než v Praze za celý rok

Itálii zasáhly jedny z nejsilnějších dešťů v moderních dějinách. Nejvíce postižená je oblast v okolí Janova.

V úterý večer zasáhl severozápad Itálie extrémně silný déšť. V oblasti Liguria západně od Janova napršelo za 24 hodin víc než 500 litrů na metr čtvereční. Nejvíce vody spadlo na meteorologické stanici Fiorino na okraji Janova, kde meteorologové naměřili 580 litrů za jeden den. 


580 litrů na čtvereční metr za 24 hodin je extrém – jak si takové množství vody představit? Kdyby voda vůbec neodtékala, tak by okolí pokryla vrstva zhruba 60 centimetrů vody. Pro srovnání: je to zhruba tolik vody, co v průměru naprší za rok třeba v Hradci Králové. Průměr celé České republiky je 670 milimetrů za rok, v Praze-Libuši asi 500 milimetrů za rok. 

Kde se vzalo tolik vody?

Mohla za to hlavně tlaková níže nad východním Španělskem, která právě v oblasti Janova způsobila přísun velmi vlhkého vzduchu od moře. Svou roli sehrály i Alpy, jež tvoří překážku pro přicházející vlhký vzduch, a výsledkem jsou takto extrémní úhrny srážek. Níže nad Španělskem se navíc bude velmi pomalu přesouvat podél francouzského pobřeží směrem k Janovskému zálivu. To znamená, že bude na jihu Francie a severu Itálie dál pršet. V celé oblasti i dnes platí výstrahy kvůli dešti, silnému větru a taky povodním.



Pokud tyto údaje porovnáme přímo s Janovem, tak za 24 hodin napršela zhruba polovina toho, co normálně za celý rok. Dosavadní Italský a velmi pravděpodobně i Evropský rekord ale zůstává v jiném městečku nedaleko Janova. V Bolzanetu napršelo 7. října 1970 celkem 943,8 litrů na metr čtvereční za den. Déšť s úhrny přes 500 milimetrů se v této oblasti, i díky své geografické poloze, čas od času objeví. Přesto se jedná o velmi nebezpečný a ojedinělý jev.  

Itálie situaci zvládá bez větších problémů

Už včera bylo zavřeno několik silnic v okolí včetně dálnice z Arenzana do Janova. Kvůli silnému dešti byly zavřeny taky dvě školy. A hrozící sesuvy půdy přinutily úřady zatím evakuovat tři rodiny.

České rekordy

  • Dosavadní rekord drží stanice Foc-Foc na ostrově Réunion v Indickém oceánu, kde za jeden den napršelo 1825 mm. Stalo se to 7. ledna 1966, kdy přímo přes ostrov přecházela tropická cyklóna Denis.

Zatím nejdeštivější den byl u nás zaznamenán 29. července 1897 na Nové Louce v Jizerských horách. Během 24 hodin napršelo 345 litrů na metr čtvereční. Vysoké úhrny i přes 300 milimetrů byly hlášeny i z okolních stanic. Následná povodeň nejen z Jizerských hor zasáhla zhruba dvě třetiny Čech a navíc i velkou část Německa. Právě kvůli této extrémní průtrži mračen a následné povodni byla v Jizerských horách postavena přehrada na Bílé Desné, která se jako jediná přehrada u nás v roce 1916 protrhla.

Další extrémní déšť je doložený z Mladotic na Plzeňsku a to 25. května 1872. Tenkrát napršelo zhruba 234 milimetrů, ale za jedinou hodinu. Příval vody způsobil ničivé povodně na Berounce a také v Praze. S touto katastrofou je spojen i vznik Mladotického jezera, které vzniklo po masivních sesuvech vodou nasycené půdy.