Společnost Mars One představila skafandr, v němž má člověk kolonizovat rudou planetu

O cestě na Mars sní čím dál více organizací, států i korporací. Jednou z nich je nizozemská Mars One. Dnes představila kosmický skafandr, který by měli používat první lidští kolonizátoři této planety.

Mars One je z projektů, které míří ke kolonizaci Marsu tím nejmenším hráčem – ale současně mediálně nejúspěšnějším. Když roku 2013 začala přijímat přihlášky potenciálních astronautů, přihlásilo se jí 200 000 osob.

Zájemců o let na Mars má tedy sice dost, o to méně má ovšem financí a technického vybavení. Proto překvapilo, že 16. listopadu Mars One představila značně propracovanou představu skafandru, který by měli marsonauti používat.

Podle jeho tvůrců by měl chránit lidi i před těmi nejnáročnějšími podmínkami na Marsu. Tlakový skafandr bude obsahovat nárazu odolnou helmu s velkým průhledným výhledem. Slovy autorů: „Maximálně využije lokální marsovské zdroje, aby zajistil bezpečné a příjemné prostředí,“ popisuje tisková zpráva neziskové společnosti.

Skafandr je vyroben z podobných materiálů jako měsíční skafandry NASA, ale designově je přizpůsobený odlišným podmínkám na Marsu. Jednou z největších výzev bude to, jak se dokáže vypořádat s všudepřítomnými částečkami rudého prachu, který je pro Mars tak typický. Autoři přiznali, že tento problém zatím úplně vyřešený nemají…

Pacner: Obama neudělal pro cestu na Mars vůbec nic (zdroj: ČT24)

Nejdůležitější vlastností tohoto obleku bude, že bude vyroben z mnoha dílů, které se budou moci vytisknout na 3D tiskárnách, jež budou mít marsonauti na základně. Na nich si vyrobí nejen spony, háčky a další pevné díly, ale měla by z nich pocházet i látka obleku. Skafandry budou pochopitelně odolné také proti radiaci, které je na Marsu víc než dostatek.

Kudy na Mars

Mars One je nezisková organizace, jejímž cílem je vytvoření stálé lidské kolonie na Marsu v roce 2027. Zakladatel a ředitel Mars One je nizozemský podnikatel Bas Lansdorp, který na projektu začal pracovat v roce 2011 a oficiální plán mise Mars One oznámil v květnu 2012. Řekl též, že Mars One je realizovatelný se současnými technologiemi. Projekt nepočítá s tím, že by se vyslaní astronauti/kolonizátoři vrátili zpět na Zemi – ti, kteří budou vybráni a poletí, tedy musejí počítat s tím, že Zemi opustí navždy. První výprava by měla na Mars vyrazit už roku 2026.

Kompletní technický popis skafandru je v tomto souboru.