Vědci našli algoritmus vlezlých melodií. A popsali, jak se jich zbavit

Vlezlých melodií, které nemůžete dostat z hlavy, se lze spolehlivě zbavit například poslechem britské hymny, ukázala studie – pochopitelně britská.

Proti takzvaným ušním červům pomáhá podle výzkumu vědkyně Kelly Jakubowské také zaměřit pozornost na jinou činnost. Ovšem nejlepší ochranou před tím, aby v uších zněla otravná melodie, je některé písně vůbec neposlouchat.

Podle studie, která vychází z šetření mezi třemi tisíci dotazovanými, existují tři způsoby, jak porazit „ušního červa“. Nejčastější radou je poslechnout si píseň, jejíž část se vám uhnízdila v hlavě.

Druhou doporučenou technikou je pustit si úplně jinou píseň, která vyžene tu otravnou. Spolehlivá je podle respondentů například britská hymna Bože, chraň královnu (God Save the Queen). Třetím řešením nepříjemné situace je podle studie úplně změnit činnost a odpoutat tak mozek od nepříjemné melodie.

Jaká hudba je nejvíc vlezlá?

Součástí výzkumu bylo také najít ty písně, které lidem znějí v hlavě nejčastěji. Mezi devíti nejvíce zmiňovanými jsou hned tři hity zpěvačky Lady Gaga. Píseň Bad Romance skončila na stupnici první. V žebříčku ušních červů se objevila také slavná Bohemian Rhapsody skupiny Queen, píseň California Gurls americké zpěvačky Katy Perryové nebo skladba Moves Like Jagger skupiny Maroon 5.

Autorka výzkumu tvrdí, že vysvětlení, proč jsou to právě tyto písně, je poměrně snadné. „V melodiích jsou určité prvky, které zvyšují pravděpodobnost, že se daná skladba dostane lidem do hlavy,“ uvedla Jakubowski.

Tři kroky k hitu, kterého se mozek nezbaví

„Mají poměrně rychlé tempo, celkem běžnou melodii a nezvyklé intervaly nebo repetice, podobné jako známe ze začátku písně Smoke On The Water od Deep Purple nebo v refrénu skladby Bad Romance,“ dodala.

Studie také podotýká, že „ušní červi“ nejčastěji hrozí lidem, kteří se nudí. Nakažlivé písně se usazují v hlavách také těm, kdo zkrátka hodně často poslouchají hudbu.