Potvrzeno: Rusko sníží počet svých kosmonautů na ISS na dva

Rusko sníží početní stav svých kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z dosavadních tří na dva. Podle ruské vesmírné agentury Roskosmos rozhodnutí platí nejméně do konce roku 2017. Krok, jehož důvody ruská média neoznámila, vyvolal kritiku ruských vědců i kosmonautů.

Podle zprávy agentury TASS má snížení počtu členů posádky „zvýšit efektivitu práce“ v ruské části stanice. Dva kosmonauti místo tří budou na ISS pobývat nejméně do konce příštího roku, kdy se stanice rozšíří o nový ruský vědecký modul Nauka. Roskosmos prý už vypracoval návrh, jak práci zúžené ruské posádky „optimalizovat“.

Podle šéfa lékařského a biologického ústavu Ruské akademie věd Olega Orlova rozhodnutí může ovlivnit plnění výzkumných úkolů ruského kosmického programu. Krok kritizovali i kosmonauti. Podle Olega Skripočky budou mít Rusové na palubě ISS polovinu času na vědecké experimenty. Pro kosmonauta Alexeje Ovčinina je rozhodnutí „špatnou zprávou jak pro vědu, tak pro kosmonauty připravující se k letu“.

Na ISS většinou pobývá mezinárodní šestičlenná posádka, polovina jejího složení se pravidelně obměňuje. Stanice měla ukončit svou misi původně letos, během roku ale USA i Rusko prodloužily její životnost do roku 2024.

Vydáno pod