Čína vyslala úspěšně do vesmíru jednu z nejsilnějších raket světa

Čínský vesmírný program byl dlouhá léta podceňován. Včerejší start rakety Dlouhý pochod 5 ale dokázal, že je naopak na naprosté špičce: tento stroj je silnější než evropská i ruská konkurence.

Ve čtvrtek 3. listopadu v 13:40 středoevropského času odstartovala raketa Dlouhý pochod 5 z ostrova Hainan. Oficiální čínská místa neuvedla mnoho detailů o této misi, ale hlavním cílem je dopravit na oběžnou dráhu experimentální satelit Shijian-17. Ten by měl testovat iontový pohon.


Největším úspěchem je však pro Čínu samotný fakt, že raketa úspěšně odstartovala. Šlo o první start tohoto typu rakety, která patří mezi ty nejsilnější, jež nyní existují. Je sice poměrně nízká, měří na výšku „jen“ 57 metrů, ale o to silnější je její výkon. Může na nízkou oběžnou dráhu donést náklad až 25 tun, nebo 14 tun na vzdálenější oběžnou dráhu Země.

Kdo je nejsilnější? Velmoci si porovnávají rakety

Nosnost rakety je tedy zcela srovnatelná s nejlepší americkou raketou Delta IV Heavy, která unese 28 tun, a dokonce vyšší než evropské Ariane 5 ES (21 tun). Také ruský Proton s 23 tunami zůstává mezi poraženými.

Už brzy se ale objeví konkurence, jež nechá všechny ostatní daleko za sebou. Je případné, že půjde o soukromý projekt společnosti SpaceX. Ta plánuje, že její těžký nosič Falcon Heavy by měl být schopný na nízkou oběžnou dráhu dopravit až 60 tun nákladu při jednom letu.

Dlouhý pochod do vesmíru má pevné tempo

Nosná raketa Dlouhý pochod 5 je pro Čínu základem jejího dalšího vesmírného programu. Právě ona by měla nosit na oběžnou dráhu velké moduly, jež by měly tvořit základ šedesátitunové vesmírné stanice. Tu by chtěla Čína mít v plném provozu už roku 2022.
Dalším důležitým cílem, který má raketa Dlouhý pochod 5 zajistit, je mise Chang'e-5. V jejím rámci má na Měsíc dopravit robota, jenž tam bude sbírat vzorky povrchu. Tato mise by měla odstartovat už někdy v průběhu roku 2017.

Program Dlouhý pochod dopravuje čínskou techniku do vesmíru už čtyři desetiletí. Nejnovější rakety v tomto programu se od těch starších liší především používaným palivem – starší generace létaly na paliva velmi toxická, nové rakety už využívají podobné směsi jako ruské nebo americké rakety.