Karlova univerzita udělila čestné doktoráty dvěma špičkovým vědcům

Čestnými doktoráty Karlova univerzita šetří. Proto toto ocenění patří k těm nejváženějším.

V úterý 2. listopadu udělila Univerzita Karlova čestné doktoráty dvěma zahraničním vědcům – profesorce Susan Margaret Gasserové a profesoru Nobutakovi Hirokawovi. Slavnostní udělení proběhlo ve 14:00 ve Velké Aule Karolina.

Titul doktor honoris causa může Karlova univerzita udělit osobnostem, které se v mezinárodním měřítku významně zasloužily o rozvoj vědy nebo kultury anebo jinak o prospěch lidstva.

Prof. Susan Margaret Gasserová:
Je ředitelkou Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research na Univerzitě v Basileji. Pracuje s jedním ze základních živočichů vědeckého výzkumu – s půdním červem háďátkem obecným. Studuje strukturu genomu, zejména to, jak jsou chromozomy uloženy v jádru. Hlavní otázkou, kterou zkoumá, je, jak jeho struktura ovlivňuje práci našich genů. Zaměřuje se především na vliv na stárnutí buňky.

Prof. Susan Margaret Gasserová (zdroj: ČT24)

Prof. Nobutaka Hirokawa:
Je profesorem na univerzitě v Tokiu. Patří ve svém oboru k nejcitovanějším vědcům světa, jeho články se objevují v časopisech jako Nature, Science nebo Cell. Je předsedou Mezinárodní federace buněčné biologie. Zaměřuje se na studium proteinů, které převážejí náklad v buňkách. S lehkou nadsázkou obsah své práce popisuje touto metaforou: „V našem světě farmáři vyrobí například ovoce a zeleninu a dopraví ho do města. K tomu použijí různé dopravní prostředky, například letadlo, vlak nebo kamion. V buňce jsou molekulární motory, které patří mezi proteiny, a převáží různý náklad na různá místa. To je klíčové pro náš život a pokud převoz nefunguje správně, objevují se různé nemoci, například epilepsie, cukrovka, demence nebo rakovina…“

Nobutaka Hirokawa (zdroj: ČT24)

Proč ocenění dostali právě tito dva vědci? Odpovídal profesor Ivan Raška z Ústavu biologie a lékařské genetiky 1. Lékařské fakulty UK:

Prof. Ivan Raška (zdroj: ČT24)