Unikátní operace čelisti: Prostor po nádoru lékaři zaplní kusem kyčle, pomáhá jim 3D model

Události: Unikátní operace čelisti (zdroj: ČT24)

Unikátní operaci čelistí napadených rakovinou provádějí lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Po vyříznutí nádoru zacelí prostor kostí s kusem svalu z kyčle. Pomocí 3D modelů si navíc postup dopředu naplánují a operace je tak přesnější i rychlejší. Od října ji pacientům hradí zdravotní pojišťovny.

U zákroku jsou dva týmy operatérů. První pacientovi vyřízne nádor z dolní čelisti – tvář by ale zůstala deformovaná. A tak druhý tým odebere z kyčle kost s kusem svalu a tu poté pacientovi voperuje do obličeje.

„Unikátní na tom je, že my si operaci dopředu naplánujeme na počítači. Pomocí CT uděláme 3D modely jak defektu v ústech, který vznikne na obličeji, tak té kosti,“ vysvětluje přednosta Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze René Foltán.

Rekonstrukce čelisti napadené rakovinou pomocí 3D technologie – nádor je označený červeně
Zdroj: ČT24/Stomatologická klinika VFN v Praze a 1. LF UK
Model cílového stavu – zeleně implantovaná část čelisti, modře titanová spojka vyrobená pacientovi na míru
Zdroj: ČT24/Stomatologická klinika VFN v Praze a 1. LF UK

Vizualizace pomáhají přímo na sále – operace je tak přesnější i rychlejší. „Při 3D plánování si jako chirurgové stanovíme rozsah resekce (odstranění), což je důležité pro onkologickou bezpečnost výkonu. Abychom byli dostatečně daleko od nejbližšího kostního okraje nádoru,“ popisuje Josef Šebek ze Stomatologické kliniky. 

„Touto technologií jsme schopni zrekonstruovat čelist nejdokonaleji. My se obejdeme i bez ní, ale je to takové hrubé opracování kosti,“ říká plastický chirurg Martin Molitor.

Josef Šebek ze Stomatologické kliniky při 3D plánování operace
Zdroj: ČT24

Zdravotníci byli na sále od sedmé hodiny ranní. Celá operace je naplánovaná zhruba na devět hodin. Nakonec ji zvládli asi o hodinu a půl rychleji. Po náročné operaci musí zůstat pacient několik dní v umělém spánku.

Je to zázrak, říká pacient

Imrich Porada je dva týdny po podobném zákroku, předtím se kvůli nádorem zničené čelisti nemohl ani najíst. Teď se vrací zpátky do života. „Je to zázrak, je to neskutečné. Všechno je jiné, úplně se změnil svět,“ pochvaluje si pacient. Za dva dny ho z nemocnice pustí, po vyjmutí nádoru a rekonstrukci čelisti ho ještě čeká ozařování.

Pacient Imrich Porada si operaci pochvaluje
Zdroj: ČT24
Vydáno pod