Biologové poprvé nafilmovali, jak hroznýš ulovil upíra – v podzemní jeskyni

Vědci nacházejí ostatky netopýrů ve vnitřnostech hadů velmi často. Zatím ale příliš často nepozorovali, jak to probíhá. Navíc u tak velkého druhu netopýra, jako je upír obecný.

450 metrů hluboká jeskyně Tena v Ekvádoru hostí pestrou populaci různých druhů netopýrů. Tým biologů z Universidad de las Fuerzas Armadas zde zkoumal, jací predátoři jsou schopní ohrozit upíry.

Sarah Martin-Solanová se svými podřízenými pozorovala a posléze nafilmovala, jak dospělá samice upíra vlétla do jeskyně a byla bleskurychle ulovena zde číhajícím hroznýšovcem duhovým:

Upírka letěla nízko nad podlahou jeskyně, jen ve výši 30–35 centimetrů. Upíři jsou obecně nepříliš obratní letci, a tak nebyla pro hada obtížným cílem. Asi 1,5 metru dlouhý had se vymrštil a chytil do zubů její hlavu, pak ji strhl k zemi a obtočil ji smyčkami svého těla. Po dvou minutách se netopýr vzdal boje a zřejmě zemřel – had ho však drtil ještě dalších sedm minut. Pak se ho pokoušel nasoukat do tlamy, což podle videa bylo značně náročné: upíři mohou mít rozpětí křídel až 20 centimetrů.

Hroznýšovec duhový
Zdroj: Wikimedia Commons
  • Hroznýšovec duhový je až dva metry dlouhý had, velmi pestře zbarvený – jeho šupiny lámou světlo a vrhají duhové odlesky. Není jedovatý a žije výhradně v Jižní a Střední Americe.

Podle biologů bylo znát, že jde pro hroznýšovce o výjimečnou kořist, s jejímž zpracováním měl velké problémy. Had nakonec musel začít s požíráním upíra znovu – tentokrát začal od hlavy. Trvalo mu to 4 minuty 50 sekund. Podle vědců jde o zajímavou zkušenost; zatím hadi nebyli při lovu v jeskyních pozorováni – s jedinou výjimkou.

V dokumentu BBC ukázali filmaři, jak v jihomexické jeskyni ve státě Quintana Roo loví hadi netopýry v letu – ale přímo u stropu, nikoliv u země, jako to bylo v tomto případě:

Navíc šlo o výrazně drobnější druh netopýrů, proti upírům asi o dvě třetiny menší. Současně jde o výjimečný případ v tom, že vědci mohli v Ekvádoru kompletně sledovat celý proces od začátku lovu až po okamžik, kdy byl upír pozřen.

Upír existuje

Upíři žijí jen v Jižní a Střední Americe. Jejich jediným zdrojem potravy je krev teplokrevných živočichů – podobně jako jejich mytologicko-hororová předloha. Jsou na to vynikajícím způsobem specializovaní: mají ostré řezáky, jimiž nařezávají kůži hostitele, nejčastěji hovězího dobytka. Díky tepločivnému orgánu u nosu „vidí“ upír zcela jasně, kudy protéká tělem oběti teplá krev – nemusí tak mrhat energií na prokousávání se na místa, kde nic není.

Krev pak nepije, ale jen slízává speciálně uzpůsobeným jazykem, jehož sliny obsahují látku proti srážlivosti krve. Informace o tomto objevu vyšla v odborném časopise Subterranean Biology

Vydáno pod