Pláč miminek z různých zemí se liší, zjistili vědci

Děti se učí mateřskou řeč těsně po narození – a dokonce možná už před narozením. Poukazuje na to nová studie německých vědců.

Pláč miminek zní podle toho, z jaké země pocházejí, zjistili němečtí vědci. Výzkumníci z univerzity v německém Würzburgu zkoumali pláč německých, čínských a kamerunských novorozenců a dospěli k závěru, že děti z různých zemí pláčou jinak. Ze dvou provedených studií vyvozují, že děti se začínají učit mateřský jazyk bezprostředně po narození.

Vědci, kteří zkoumali 55 novorozenců z Pekingu a 21 malých Kamerunců z kmene Nso na severozápadě Kamerunu, zjistili, že jejich pláč se víc podobá zpěvu, píší německé weby. Podle nich proto, že mandarínština i jazyk lamnso jsou takzvané tónové jazyky. Tón, jakým je slovo proneseno, má zásadní důležitost pro rozlišení významu různých slov, která jinak znějí stejně.

Poté, co se ukazuje, že už nenarozené děti v poslední třetině těhotenství rozpoznají řeč matky, začíná vycházet najevo, že již pláč novorozence má typické melodické znaky ovlivněné okolím.

Kulturní rozdíly v dětském pláči

Miminka z Číny a z Kamerunu měla mnohem vyšší rozsah mezi nejnižším a nejvyšším tónem pláče než německé děti. Také začátek a konec tónu byl intenzivnější.

Vědci ovšem ujišťovali, že miminka kvůli výzkumu záměrně nerozplakávali. „Zaznamenávali jsme jen spontánní křik, většinou když měly děti hlad,“ řekla podle webu FAZ vědkyně Kathleen Wermkeová.

Tato práce navazuje na její starší výzkumy z roku 2009 zveřejněné v odborném časopise Current Biology. Tehdy dospěla k vysvětlení, že plod v těle matky je schopen vnímat zvuky z vnějšího prostředí. Tehdy Wermkeová porovnávala křik 30 německých a 30 francouzských novorozenců a již tehdy se ukázalo, že je mezi nimi rozdíl, byť výrazně menší než ten, který je mezi dětmi africkými a čínskými. 

Pokud by to potvrdily i další studie, mělo by to závažný dopad na teorii univerzálního jazyka. Ta považuje řeč za geneticky predisponovanou; vrozená šablona slouží jako matrice, na kterou pak člověk napasuje kterýkoli z jazyků. Noam Chomsky se pokusil svou teorii přiblížit v Hyde Parku Civilizace, kam americký lingvista přijal pozvání jako vzácný host:

Chomsky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod