Přestavba parku v České Kamenici odhalila ostatky Němců. Zaniklý hřbitov nyní připomíná pamětní deska

Zaniklý německý hřbitov v České Kamenici na Děčínsku od čtvrtka připomíná nová pamětní deska. Lidé k ní mohou položit květiny v parku u Preidlovy hrobky, kde byly při rekonstrukci parku nalezeny ostatky Němců; uloženy jsou na městském hřbitově. Akci iniciovala organizace Shromáždění německých spolků v České republice, řekl prezident organizace Martin Herbert Dzingel.

„Likvidace původně německého hřbitova někdy v 50. letech minulého století rozhodně neproběhla tak citlivým způsobem, jak proběhnout měla. Proběhla tehdy tak trochu bolševicky, jak se dělo všechno v České republice, s tím, že když jsme loni park rekonstruovali, tak jsme narazili na ostatky, které tady být neměly, protože park měl být exhumován,“ řekl novinářům starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Právě kvůli tomu, že v parku se našly ostatky, byla na zeď hřbitova umístěna pamětní deska. Podle starosty byli lidé na hřbitově pohřbeni v několika vrstvách, z rakví, v nichž byli nebožtíci uloženi, se dalo poznat, z jaké sociální vrstvy pocházeli. Na některých místech se zřejmě ostatky stále nacházejí, doplnil starosta.

Pamětní deska připomíná zaniklý německý hřbitov
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Shromáždění německých spolků se podle Dzingela zabývá problematikou německých hřbitovů od roku 2015, na území Česka jsou podle něj statisíce hrobových míst. „Protože jsou to lidé, kteří byli zakladatelé obcí a měst, byli to myslitelé, byli to církevní hodnostáři, vědci, továrníci, kteří dávali práci lidem a rozvíjeli regiony, ve kterých žili, tak si myslíme, že je důstojné, abychom na zemřelé vzpomenuli,“ uvedl Dzingler.

Dvěma deskami osadil spolek ve středu také německé hřbitovy v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku, další bude umisťovat na Děčínsku.