TÉMA

Jan Svatoň

Snížení mimořádné valorizace penzí u Ústavního soudu obstálo. Šlo o udržitelnost důchodového systému, řekl Baxa

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů, stížnost směřovala na zkrácení mimořádné valorizace důchodů. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění četl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který po opakovaných poradách ústavních soudců nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Sněmovnu soudu zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:02|

Nejvíc jsme se shodli v tom, že opozice měla na debatu o penzích dost času, říká ústavní soudce Šimíček

Ústavní soud ve středu zamítl návrh poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Podle ústavního soudce a zpravodaje ve věci valorizace penzí Vojtěcha Šimíčka byla na plénu největší shoda v tom, že opozice měla k debatě dostatek prostoru. Soud podle něj nezpochybnil právo politické menšiny bránit vládě, aby prosadila něco, s čím opozice nesouhlasí. Nemůže si ale stěžovat, že byla „pošlapána“ její práva a nemohla vyjádřit své názory, když veškerou energii ve sněmovně vynaložila na obstrukce. Navíc nešlo o obsáhlý kodex, který by si zasloužil měsíce projednávání, řekl v pořadu Interview ČT24.
24. 1. 2024|

Jak rozhodl o snížené valorizaci penzí, oznámí Ústavní soud 24. ledna

Rozhodnutí ohledně loňského snížení mimořádné valorizace penzí oznámí Ústavní soud ve středu 24. ledna. Nález vyhlásí ovšem jiný soudce zpravodaj, než byl u ústního jednání o opozičním návrhu na zrušení části zákona – Jana Svatoně nahradil Vojtěch Šimíček. Výměna soudce zpravodaje naznačuje, že se ten původní neshodl s většinou ostatních soudců na řešení.
17. 1. 2024|

Ústavní soud projednával valorizaci penzí, verdikt odročil na neurčito

Ústavní soud ve středu veřejně projednával návrh 71 poslanců opozičního ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí. U soudu za ně jednala bývalá ministryně financí Alena Schillerová s advokátem Davidem Rašovským. Jako svědky si soud předvolal šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Vyhlášení nálezu po ukončení dokazování odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 14:33|

Ústavní soud má chránit nejen ústavu, ale i občany, řekl Rychetský

Prezident Petr Pavel v pondělí při své první návštěvě Ústavního soudu (ÚS) v Brně ocenil dvacetiletou práci končícího předsedy Pavla Rychetského. Soud je díky němu institucí s vysokým kreditem, řekl Pavel novinářům. Prezident věří, že designovaný předseda Josef Baxa na Rychetského dobře naváže. Pavel také navštívil v Brně Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 18:09|

Senátoři, kteří se kvůli snížení valorizace obrátili na ÚS, vzali návrh zpět. Zůstává ten od ANO

Skupina senátorů, která ve čtvrtek zpochybnila u Ústavního soudu (ÚS) vládní novelu o zkrácení červnové valorizace penzí, bere svůj návrh zpět, oznámila v úterý mluvčí soudu Kamila Abbasi. O dalším postupu rozhodne určený soudce zpravodaj pro senátní podání, jímž se stal Jiří Zemánek, respektive plénum, tedy sbor všech ústavních soudců.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 16:38|

Pavel by chtěl s dosluhujícím prezidentem řešit i situaci kolem ÚS. Jeho předsedu by podle něj Zeman jmenovat neměl

Nově zvolený prezident Petr Pavel by se mohl s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem setkat v dohledné době. Probrat by s ním mimo jiné chtěl situaci kolem Ústavního soudu (ÚS). Podle nově zvoleného prezidenta by Zeman příštího šéfa této instituce vybírat neměl. Zeman to však nevyloučil – a vyžádal si expertizu, na základě které se rozhodne. Stávající předseda ÚS Pavel Rychetský si myslí, že by jmenování jeho nástupce Zemanem členové soudu nepřijali.
30. 1. 2023|

Jan Svatoň bude ústavním soudcem. Senát potvrdil jeho nominaci

Ústavní soud bude na několik měsíců opět kompletní. Senát schválil nominaci Jana Svatoně na místo, které koncem předminulého roku uvolnila Kateřina Šimáčková. Senátoři také volili členy úřadu pro dohled nad politickými stranami. Dopoledne podpořili předlohu o spolupráci ministerstva financí s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), do sněmovny naopak vrátili s pozměňovacími návrhy novelu, která má změnit fungování Národní sportovní agentury.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 17:18|

Zeman navrhuje na ústavního soudce Jana Svatoně. Měl by nahradit Šimáčkovou

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu (ÚS) Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty. Informoval o tom ve středu v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předseda ÚS Pavel Rychetský označil Svatoně za velmi kvalitního kandidáta. Svatoň ČTK napsal, že nabídku ucházet se o post ústavního soudce přijal.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:37|