TÉMA

Volby do zastupitelstev obcí

Deset obcí na začátku ledna čekají dodatečné komunální volby. Brodec na Lounsku dál povede správce

V některých obcích se bude v lednu kromě prezidenta volit také zastupitelstvo. Dodatečné komunální volby proběhnou 7. ledna. Termín vyhlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Týkat se ale bude jen deseti z jedenácti obcí, ve kterých se komunální volby kvůli chybějícím kandidátkám neuskutečnily v řádném termínu. V Brodci na Lounsku totiž opět žádná kandidátka nevznikla. České televizi to potvrdilo ministerstvo vnitra. Obec tak nadále povede přidělený správce.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 12:52|

Češi volili do obecních zastupitelstev, vybírali i třetinu senátorů

Voliči v Česku v sobotu rozhodovali o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Výjimkou bylo jedenáct obcí, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Na třetině území republiky pak obyvatelé rovněž předurčili, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bylo Orlickoústecko, kde voliči vybírali senátora jen ze dvou kandidátů. Spolu s volbami se ve čtrnácti obcích konala místní referenda. ČT24 nabízí od 10 hodin speciální vysílání Volební centrum. Ve 13:30 začalo Volební studio.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 10:14|

Zavřely se volební místnosti, hlasovat bude možné ještě v sobotu

V pátek v deset hodin večer se zavřely volební místnosti, voliči budou moct o složení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu rozhodovat ještě v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne. Komunální volby běží ve většině obcí, nikoli však ve všech, na několika místech se nepodařilo sestavit kandidátní listiny. Do pátečního večera (20:00) přišla k urnám asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 22:00|