TÉMA

Ministerstvo dopravy České republiky

Kupka podle soudu nezákonně zrušil jmenování ředitele úřadu, píší Seznam Zprávy

Soud pravomocně rozhodl, že ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nezákonně zrušil jmenování šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) Pavla Kodyma. Ministr tak učinil poté, co Kodym upozornil Evropskou komisi (EK), že se stát chystá podle jeho názoru nezákonně poslat Českým drahám miliardy korun a zvýhodnit je tak proti ostatním dopravcům. Kupka, který následně navrhl zrušení tohoto úřadu, ale takovou souvislost odmítá. Informovaly o tom v úterý Seznam Zprávy.
28. 11. 2023|

Češi si připomínali oběti dopravních nehod. Jejich počet mají pomoci snížit nové trenažéry

Bohoslužbami, pietami nebo koncerty na řadě míst lidé v neděli v rámci světového dne obětí dopravních nehod vzpomínali na ty, kteří tragicky zahynuli. V Česku jde letos o 431 mrtvých, vloni bylo za celý rok 454 obětí dopravních nehod. Asociace autoškol se nyní zaměří na prevenci agresivního chování řidičů.
19. 11. 2023|

Na konci roku bude v Česku ve výstavbě 210 kilometrů dálnic, řekl Mátl

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů. Řekl to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic. O financování výstavby chce jednat s opozicí.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:08|

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Prodejci tají nehody i najeté kilometry, auta i tak mohou získat osvědčení z STK

Až třetina aut na českém trhu má přetočený tachometr. Uvádějí to firmy, které nabízejí prověření původu vozů. Podle nich jsou kupující stále opatrnější a víc využívají těchto služeb. Kromě pravého počtu najetých kilometrů prodejci mohou tajit třeba i dřívější nehody.
8. 11. 2023|

Bezpečnost na silnicích se podle NKÚ zvýšila, stále ale umírá příliš mnoho lidí

Bezpečnost na silnicích se zvyšuje, ale ne tak rychle, jak si stát vytyčil. To je hlavní závěr zprávy, kterou v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten zároveň předpokládá, že snížit počty obětí dopravních nehod zhruba na polovinu se nepodaří ani do konce roku 2030. Podle ministerstva má pomoct třeba novela silničního zákona. Platit začne od ledna.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 23:18|

Hlavní je se umět rychle rozhodnout a pak nést následky, říká pilot a člen záložního týmu ESA Svoboda

Vojenský pilot a člen záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda hovořil v Interview ČT24 o svém úspěchu ve výběrovém řízení pro náhradní tým pro lety do vesmíru ESA, kterého se účastnilo více než 22 tisíc lidí. Popsal i testování letounů F-35.
4. 11. 2023|

Oprava dálnice D5 mezi Rudnou a Loděnicí je hotová. Omezení skončí nejpozději v neděli

Stavbaři dokončili opravu dálnice D5 na pátém až desátém kilometru mezi sjezdy na Rudnou u Prahy a Loděnici na Berounsku. Práce začaly v květnu a přišly na zhruba 450 milionů korun bez DPH, stavbařům se je podařilo o týden uspíšit. Dopravní omezení skončí o víkendu, nejpozději v neděli bude úsek D5 před Prahou opět plně průjezdný, sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. V pátek také po patnácti letech příprav začal Plzeňský kraj stavět u Vítinky za Rokycany napojení severního Plzeňska a Rokycanska na dálnici D5.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 17:01|

Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude

Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.
2. 11. 2023|

Dopravní podniky chtějí zvýšit horní hranici pokut. Současná je patnáct set korun

Dopravní podniky v Česku usilují o zvýšení stropu na maximální pokuty pro cestující bez platné jízdenky. Ten stávající je už čtrnáct let nastavený na patnáct set korun. Sdružení dopravních podniků jedná s Ministerstvem dopravy. Dopravci ve velkých městech by chtěli až dvojnásobek současné sazby.
19. 10. 2023|

Výdaje na obranu půjdou i z resortu vnitra či dopravy. Nárůst o 160 miliard je podle opozice rychlý

S výdaji na obranu ve výši dvou procent HDP pomůžou vládě příští rok i další resorty. Jde o skoro devět miliard z plánovaných celkem 160. K největším položkám se řadí státní hmotné rezervy a projekty v oblasti dopravy. Posilování rozpočtu je podle kabinetu nezbytné pro věrohodné odstrašení a bojeschopnost armády. Opozice si ale není jistá, jestli se podaří peníze smysluplně utratit.
9. 10. 2023|

Stavbě severní spojky u Českých Budějovic se postavili majitelé domů

Plánování stavby českobudějovické severní spojky provázejí komplikace. Proti nepravomocnému povolení se teď odvolali místní obyvatelé a budování nové silnice tak bude opět řešit ministerstvo dopravy. Realizaci druhé nejdůležitější dopravní cesty na jihu Čech – hned po dálnici D3 – to může pozdržet o několik měsíců.
5. 10. 2023|

Nová trať z Plzně do Stoda už má územní rozhodnutí, vydal ho Jihočeský kraj

Jihočeský krajský úřad vydal územní rozhodnutí k novostavbě trati z Plzně do Stoda. To měl přitom původně vydávat Plzeňský kraj, jenže ten neměl dost úředníků. Ministerstvo dopravy tak schvalování kvůli dvouletému průtahu přesunulo do sousedního kraje. Trať za devět miliard korun chtěla Správa železnic (SŽ) začít stavět už loni, teď to má být až rok 2025.
27. 9. 2023|

Česko získá nové oči ve vesmíru, spustí dvě nové kosmické mise

Ministerstvo dopravy ve čtvrtek oznámilo, že Česká republika spustí dvě nové kosmické mise – AMBIC a QUVIK. Oba projekty vede Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ). O výběru projektů rozhodl výbor, který řídí Rámcový projekt k implementaci podpory udílené Evropskou kosmickou agenturou.
22. 9. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Na technickou kontrolu musí i elektromobily. Řidiči ale ušetří za měření emisí

Více než tisíc elektromobilů musí letos projít technickou kontrolou. Jsou to ty první, které v Česku začaly jezdit před čtyřmi lety. Letos se za prvních sedm měsíců prodalo přes tři a půl tisíce bateriových aut – zájem tedy roste. Revize stojí stejně jako u spalovacích motorů. Řidiči ale ušetří za měření emisí.
31. 8. 2023|

Dva obžalovaní v kauze podvodů u řidičských zkoušek na Děčínsku přiznali vinu

Dva z šestice obžalovaných v rozsáhlé kauze údajných podvodů při vydávání řidičských průkazů ve Varnsdorfu u soudu v Děčíně přiznali vinu a přistoupili na dohodu o vině a trestu. Schválit dohodu musí soud. Vinu odmítl zkušební komisař, další dva zástupci autoškol i tlumočník. Řidičský průkaz podle státního zástupce neoprávněně získalo přes sedm set lidí z celé České republiky.
24. 8. 2023|

Pro další stavbu dálniční sítě zvažuje vláda výraznější zapojení soukromých investorů

Soukromí investoři se mají podle představ ministerstva dopravy mnohem výrazněji zapojit do budování tuzemských dálnic. Kromě už rozestavěné D4 jižně od Příbrami jim chce resort svěřit severní část Pražského okruhu, ale i další úseky.
9. 8. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Jižní tangenta u Českých Budějovic je v provozu. Propojí dálnici D3 a silnici I/3

Řidiči mohou nově využívat silnici Jižní tangenta u Českých Budějovic, která v budoucnosti propojí dálnici D3 a silnici I/3. Výstavba téměř tři kilometry dlouhé cesty stála 1,1 miliardy korun. Z toho téměř 615 milionů korun platil Jihočeský kraj. Při úterním slavnostním zahájení provozu tangenty o tom informovali zástupci kraje, ministerstva dopravy a dotčených obcí.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:14|

Trať v Domažlicích potřebuje zmodernizovat. Desítky lidí nechtějí, aby nová kolej vedla přes jejich pozemky

Desítky obyvatel Domažlic odmítají plány na zdvojkolejnění tamní železniční trati. Jsou sice zvyklí, že jim kolem domů projíždějí vlaky, ale nová kolej, která je součástí plánované modernizace trati z Prahy do Mnichova, má vést přes jejich pozemky. Vlakové spojení by mělo být rychlejší a bezpečnější.
21. 6. 2023|

Rychlé vlaky na zmodernizované trati nečekaně nouzově brzdí zabezpečovací systém

Vlaky na zmodernizované trati mezi Olomoucí a Šternberkem výrazně zrychlily. Železničáři ji zprovoznili v zimě. Od té doby tu ale řeší i komplikace. Jde o nouzové brzdění vlaků. Podle Správy železnic to souvisí se zabezpečovacím systémem ETCS.
16. 6. 2023|

Řidičský průkaz na nákladní auto po dvou hodinách jízd. Soud řeší podvody ve Varnsdorfu

Okresní soud v Děčíně zahájil hlavní líčení zřejmě nejrozsáhlejšího případu podvodů při vydávání řidičských průkazů. Obžalobě čelí komisař z úřadu ve Varnsdorfu, čtyři zástupci autoškol a tlumočník. Průkazy podle státního zástupce neoprávněně získalo více než sedm set lidí z celé země. Nejvyšší trest hrozí komisaři, až deset let vězení.
15. 6. 2023|

UNESCO napsalo českému státu, aby se neboural železniční most na Výtoni

Centrum světového dědictví UNESCO napsalo v dopise českému ministerstvu kultury, že by měl být v Praze zachován železniční most na Výtoni. Důvodem je podle centra fakt, že je stavba důležitou součástí panoramatu Prahy a její význam je daný i jejím prohlášením za kulturní památku ČR. Majitelem je Správa železnic, která plánuje most opravit, počítá ale s tím, že nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová.
6. 6. 2023|