TÉMA

Derecho

Poslední bouřky opouštějí Česko. Noc byla klidnější, než meteorologové čekali

Silné bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek ukončily horké počasí několika uplynulých dní. V sedm ráno již doznívaly na Opavsku a odcházely do Polska. Přestože na Sokolovsku nebo v Jeseníkách byly srážkové úhrny docela velké a hasiči po bouřkách odstraňovali popadané stromy z některých silnic, bylo nakonec počasí podstatně mírnější, než se obávali meteorologové.
22. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 07:13|

V úterý odpoledne bude pršet. Na Vysočině a v Jeseníkách spadne až šedesát milimetrů

Až 60 litrů na metr čtvereční může spadnout v úterý odpoledne a v noci na středu při bouřkách zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a jejich podhůří. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu na vydatný déšť, platit bude od úterního poledne do středečního rána. Teploty po zbytek týdne mohou většinou jen mírně přesáhnout dvacet stupňů. Během čtvrtka a pátku se sice přechodně ukáže více slunce a pršet bude méně, ale o víkendu bude zřejmě převážně oblačno s přeháňkami a deštěm.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:15|

Páteční bouře bylo slabé derecho, ozřejmili meteorologové. Vítr měl rychlost až 125 kilometrů za hodinu

Do kategorie bouří derecho zařadili meteorologové tu, která prošla Českem v pátek večer. Termínem derecho označují větrnou bouři postupující v páse o délce alespoň 400 kilometrů, v Česku se vyskytne zhruba dvakrát za rok. Po tom pátečním zůstaly škody za desítky milionů korun. Pojišťovny předpokládají, že další hlášení budou přibývat. Nejčastěji jde o zničené střechy, přístřešky a popadané stromy. Hasiči mají za sebou přes tisíc výjezdů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:54|