TÉMA

Rubižne

Rusové i Ukrajinci odkrývají masové hroby. Pohřbené nejčastěji zabily šrapnely

Moskva i Kyjev odkrývají v oblastech, které v současnosti ovládají, masové hroby. Ukrajina se snaží všechna exhumovaná těla příslušníků invazních jednotek identifikovat a nabídnout je druhé straně výměnou za své padlé. K repatriacím ale dochází vzácně. Rusko si totiž údajně nepřeje, aby jeho občané viděli tolik mrtvých vojáků.
15. 8. 2022|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Z Azovstalu bylo evakuováno 260 ukrajinských vojáků, zranění míří do Novoazovsku

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil Kyjev. Podle něj také jednotka domobrany v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem. U Charkova obránci před několika dny přešli do protiútoku a osvobodili řadu obcí. Rusové podle ukrajinského generálního štábu soustředí své útoky v Doněcké oblasti. Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Bělorusko přesouvá ke své jižní hranici speciální jednotky.
16. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 00:05|

Rusové se podle starosty stáhli z Charkova, Ukrajina zahájila protiútok u Izjumu

Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války. Podle ukrajinského generálního štábu se nyní ruské jednotky zaměřují na odchod z města a okolí, stažení ruských sil potvrdil i starosta Charkova. Podle gubernátora Luhanské oblasti naopak Rusové ovládli skoro celé město Rubižne. Okupační vojska také dál ostřelují areál oceláren Azovstal v Mariupolu. Proruská správa Chersonské oblasti chce požádat o začlenění do Ruské federace, uvedlo britské ministerstvo obrany. U města Izjum ukrajinské síly zahájily protiútok, oznámil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.
14. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 23:44|

V Azovstalu zůstává asi sto civilistů. Zraněné obránce oceláren chce Kyjev vyměnit za zajaté Rusy

Poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko oznámil, že v železárnách Azovstal stále zůstává na sto civilistů. V továrně jsou také ve špatných hygienických podmínkách ranění ukrajinští vojáci. Kyjev proto Moskvě nabídl, že je evakuuje výměnou za ruské válečné zajatce. Útok ruských jednotek na hutní komplex neustává. Podle britského ministerstva obrany probíhají boje i na Hadím ostrově. Pokud by se na něm invazním jednotkám podařilo posílit své pozice, mohlo by Rusko ovládnout severozápadní část Černého moře. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu varoval veřejnost před očekáváním vítězství „každý týden, a dokonce denně.“
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 21:12|

Ruští vojáci dle CNN dobyli Rubižne. Na Ukrajině jich je zhruba 90 tisíc, říká Kyjev

Ruské jednotky podle americké CNN ovládly město Rubižne v Luhanské oblasti. Moskva tvrdí, že ruské síly mají kontrolu nad Mariupolem. V Chersonu podle ukrajinských úřadů chystají okupanti fingované referendum o nezávislosti. Kyjev se obává, že plnou ofenzivu na Donbase Rusko teprve spustí. Prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na to, aby Rusko bylo označeno za teroristický stát. Ruské jednotky ve čtvrtek také obsadily 42 obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 23:55|