TÉMA

Azovstal

Výměny zajatců mezi Moskvou a Kyjevem pomáhá sjednat Abú Dhabí. Domů se již vrátilo přes 2800 Ukrajinců

Na Ukrajině se od začátku plnohodnotné ruské invaze mezi oběma bojujícími stranami uskutečnilo na padesát výměn vězňů. Jde o jeden z mála kanálů, který mezi Kyjevem a Moskvou v záplavě agrese okupantů relativně funguje. Na začátku ledna proběhla zatím největší výměna, a to více než dvou set mužů z řad obou armád. Vyjednat ji pomohly Spojené arabské emiráty. Podle ukrajinských úřadů se podařilo dostat domů přes 2800 vojáků zajatých silami okupantů. Ruské údaje hovoří o 1500 jejich vyměněných zajatcích.
24. 1. 2024|

Kolomojskyj musí do vazby. Jeden z nejbohatších Ukrajinců čelí obvinění z podvodu

Ukrajinský miliardář Ihor Kolomojskyj, kterému do loňského listopadu zčásti patřily ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, byl v sobotu obviněn z podvodu a praní špinavých peněz. Informoval o tom list Kyiv Independent. Deník Ukrajinska pravda uvedl, že podnikateli byl během domovní prohlídky předán dokument, podle kterého je oficiálně podezřelý z několika trestných činů. Ukrajinský soud na něj uvalil dvouměsíční vazbu s možností kauce ve výši 509 milionů hřiven (přes 306 milionů korun).
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 21:12|

Ještě řekneme v boji své slovo, slibují velitelé z Azovstalu po návratu ze zajetí do vlasti

Velitel ukrajinského pluku Azov, který se v sobotu vrátil do vlasti z Turecka spolu se čtyřmi spolubojovníky a prezidentem Volodymyrem Zelenským, chce zpátky na frontu. „Samozřejmě. Kvůli tomu jsme se na Ukrajinu vrátili. Je to náš hlavní cíl,“ ujistil Denys Prokopenko. Pět velitelů, kteří společně s dalšími vojáky loni bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal, je na Ukrajině mnohými oslavováno jako hrdinové.
9. 7. 2023|

Zelenskyj odvezl ze zajetí velitele obránců Azovstalu. Českým speciálem

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj se v sobotu z Turecka vrátil domů s pěti veliteli, kteří bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal. Z ruského zajetí se dostali v září při výměně válečných vězňů a dle dohody s Moskvou měli žít do konce války v Turecku. Dle ruskojazyčného webu BBC Zelenskyj zřejmě přesvědčil tureckého prezidenta, aby je nechal odejít. Podle Kremlu Turecko porušilo propuštěním ukrajinských vojáků dohodu s Ruskem, uvedla agentura RIA Novosti.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 23:26|

Vzali se v obleženém Azovstalu. On padl v boji, ona zmizela v ruském zajetí

Když loni v květnu ruská armáda dobyla ocelárnu Azovstal v Mariupolu, zbylé ukrajinské obránce odvlekla do zajetí. Osud některých z nich dodnes zůstává neznámý. Nezvěstná je i Valerie Karpilenková, která se v krytu oceláren provdala za svého spolubojovníka. Po zmizelé ženě teď pátrá rodina vojáka, který při obraně Azovstalu zemřel.
29. 3. 2023|

Využívám je jako možnost připomínat válečné zajatce, říká o svých ikonických fotkách z Azovstalu Kozackyj

Jedním ze symbolů hrdinného odporu Ukrajinců se stala skupina obránců mariupolských oceláren Azovstal. Rozsáhlý komplex bránili mnoho dní až do nejzazších okamžiků. Tyto chvíle dokumentoval voják a fotograf Dmytro Kozackyj, který byl jedním z posledních mužů, kteří v Azovstalu zůstali. Než padl do zajetí, podařilo se mu zveřejnit sérii fotografií, z nichž se mnohé staly už v okamžiku zveřejnění ikonickými. Svými snímky chce připomínat válečné zajatce, jak uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.
24. 2. 2023|

Ukrajinští veteráni se léčí pomocí hipoterapie. Pomáhá jim lépe spát, míní odbornice

Na Ukrajině je podle tamních úřadů momentálně milion dvě stě tisíc veteránů. Po konci války by jejich počet mohl vzrůst na pět milionů. Řada z vojáků přišla v bojích k těžkým zraněním a momentálně se rehabilitují ve speciálních centrech. Součástí jejich terapie a léčby je v některých případech i jízda na koni.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 21:00|

Ukrajinští vojáci v zajetí podstupují mučení. Doma zase trpí strachy jejich blízcí

Zajetím válečné nebezpečí nekončí. Ukrajinští zajatci po svém propuštění vypovídají o hrubém chování ruských věznitelů, mučení a nedostatku jídla. Jeden z obránců oceláren Azovstal v Mariupolu s vojenskou přezdívku Maska vypráví o bití a elektrošocích. Bolest ale zažívají i blízcí vězněných, kteří o nich nemají zprávy i několik měsíců. Tématu se na Ukrajině věnovala reportérka ČT Barbora Maxová.
17. 12. 2022|

Půl roku v zajetí pro Valentinu a Valentinu. Ani po této době ale prý nechtějí Rusy „házet do jednoho pytle“

Dvě ženy se stejným jménem, které se poznaly v ruském zajetí: Valentina a Valentina. Společného mají ale víc než jen křestní jména. Obě ženy narozené na začátku devadesátých let patří ke generaci mladých Ukrajinců, kteří teď brání svoji zemi. Ze zajetí se dostaly před čtrnácti dny. Vůbec to nečekaly a doteď se s tím vyrovnávají. V ukrajinské Poltavě s nimi natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
12. 10. 2022|

Obránci ukrajinského Azovstalu se po měsících shledali s rodinami

Velitelé obrany ukrajinských oceláren Azovstal se poprvé po měsících setkali se svými rodinami. Příbuzní za nimi museli cestovat do Turecka, kde pětice mužů podle ujednaných podmínek výměny válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem získala azyl. Na Ukrajinu se dle dohody nesmí vrátit před koncem války.
4. 10. 2022|

Symbol ukrajinského odporu v troskách. Obyvatelé Mariupolu přežívají pod ruskou okupací

Přístav Mariupol se už tři měsíce nachází pod ruskou okupační správou. Bitva o město trvala od počátku letošní ruské invaze 24. února do 20. května. Obránci se brzy ocitli v obklíčení a postupně se za těžkých bojů stahovali z obytných čtvrtí do ocelárny Azovstal. Nakonec se vzdali. Podle Kyjeva v bojích zemřelo 22 tisíc civilistů, 40 tisíc jich Rusové odvlekli na jimi kontrolovaná území a sto tisíc uteklo jinam na Ukrajinu nebo na Západ. Útočníci zvolili taktiku zničení obranných pozic silným ostřelováním, což podle ukrajinských úřadů vedlo ke zničení 95 procent budov.
22. 8. 2022|

Ruský soud označil ukrajinský pluk Azov jako teroristický. Zajatcům z Mariupolu hrozí nejtvrdší tresty

Ruský nejvyšší soud v úterý označil ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci a zakázal mu s okamžitou platností působit na ruském území, oznámila ruská média. Azov vznikl jako dobrovolnická jednotka po první ruské vojenské agresi proti Ukrajině a bránil jihovýchodní oblasti. Postupně se začlenil pod velení ukrajinské armády. Sám pluk Azov v reakci označil Rusko za teroristický stát.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 15:43|

Reportéři ČT: Vítkovice Steel mají zmrazené akcie kvůli údajnému vlivu ruské státní banky

Ocelářský podnik Vítkovice Steel má už dva měsíce zmrazené akcie. České úřady to udělaly kvůli podezření, že známou ostravskou firmu ovládá ruský stát. Po privatizaci v roce 2005 se dostaly do rukou oligarchy Romana Abramoviče a odtud pak do ruské státní banky, která dnes spolufinancuje válku na Ukrajině. Po stopách ruského vlivu na výrobce ocelových plechů se vydal Reportér ČT Michael Fiala.
27. 6. 2022|

Ukrajinské síly se přiblížily k Chersonu. Hajdaj očekává velkou ruskou ofenzivu u Severodoněcka

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny pokračuje protiofenziva ukrajinských sil. Okupační správa varovala před partyzánskou činností a pohrozila trestem smrti. Ruské síly se nadále soustředí na dobývání Severodoněcka. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval k pokračující podpoře Ukrajiny, válka podle něj může trvat roky.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 23:41|

Mykolajiv je bez pitné vody a každý den na něj padají bomby. Místní se však drží a odmítají kapitulovat

Jihoukrajinský Mykolajiv se ocitl bez pitné vody. Město mezi Chersonem a Oděsou navíc každý den čelí útokům ruských vojsk. Mezi obránce černomořského přístaviště patří i jednatřicetiletá Anna, jejíž muž pomáhal hájit mariupolské ocelárny Azovstal a nyní ho vězní Rusko. V Mykolajivu s ní natáčel ukrajinský zpravodaj ČT Jakub Szántó.
18. 6. 2022|

Pokračují tvrdé boje v Severodoněcku, Ukrajinci odrážejí ruské útoky

Na frontě se situace výrazněji nezměnila, v klíčovém Severodoněcku boje pokračují a obránci odrazili ruské útoky, vyplývá ze středečního hlášení ukrajinského generálního štábu. Podle ukrajinského velení jsou ruští vojáci „demoralizováni“. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvoření „knihy katů“, která má dokumentovat válečné zločiny. Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:09|

Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 obránců Azovstalu, v Severodoněcku se tvrdě bojuje v ulicích

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále také pokračují tvrdé pouliční boje v klíčovém Severodoněcku, kterého se podle Zelenského ukrajinské jednotky nevzdají.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 18:32|

Pokračují tvrdé boje o město Severodoněck. Ukrajinci věří, že ho udrží

Boje o získání kontroly nad Severodoněckem pokračují, uvedl v sobotu večer generální štáb ukrajinské armády. Ruský generál Michail Mizincev zároveň podle agentury TASS prohlásil, že ukrajinské síly čelí ve městě drtivým ztrátám a stahují se. Šéf správy města Oleksandr Strjuk ale podle agentury Unian vyjádřil přesvědčení, že navzdory „určitým“ minulým úspěchům ruské armády město zůstane v ukrajinských rukách.
4. 6. 2022Aktualizováno4. 6. 2022, 21:59|

USA dodají Ukrajině raketomety dlouhého dostřelu, píší The New York Times

Spojené státy pošlou Ukrajině raketové systémy dlouhého dostřelu. Informoval o tom list The New York Times. Administrativa Joea Bidena vyslání systémů povolila, oficiálně jej pravděpodobně oznámí příští týden. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je Moskva připravena pokračovat v mírových rozhovorech.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:41|

Z Azovstalu už evakuovali téměř všechny, uvedl Zelenskyj. Rusko tvrdí, že kontroluje celý Mariupol

Z mariupolských oceláren Azovstal už byli evakuováni všichni civilisté a také téměř všichni ukrajinští vojáci, kteří komplex bránili. Podle ukrajinských médií to řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. Obránci komplexu, který zůstal poslední baštou odporu v Rusy dobytém Mariupolu, dostali v pátek rozkaz ukončit boje. Rusko později prohlásilo, že už kontroluje celý Mariupol. Ruské síly se podle Kyjeva chystají na nový útok přes řeku Severní Doněc. Zelenskyj také řekl, že Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí k vývozu.
21. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 21:25|

Obránci Azovstalu dostali příkaz zastavit boje, uvedl velitel pluku Azov

Ukrajinské velení dalo obráncům mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastavit odpor proti ruským útokům v zájmu zachování života ukrajinských vojáků. Ve videoprohlášení to uvedl velitel ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Velitel také řekl, že těžce ranění vojáci byli z areálu evakuováni a že se plánuje jejich následná výměna za ruské zajatce. Vladimir Putin už dostal od ministra obrany hlášení o dobytí oceláren.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 22:23|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Rusko má členy Azova za neonacisty, pluk ale prošel reformou a podléhá lustracím

Obránci Mariupolu se ukončením boje v ocelárnách Azovstal dostali z nebezpečí jisté smrti v obklíčení do nebezpečí možné smrti v zajetí Ruskem podporovaných separatistů. Ti mají zájem především o členy pluku Azov, které označují za neonacisty. Azov ale prošel od svého vzniku reformou a národní garda jeho členy lustruje.
18. 5. 2022|

Vojáci v Mariupolu splnili svou misi, uvedla ukrajinská armáda. Někteří zřejmě v Azovstalu zůstávají

Ukrajinští vojáci v Mariupolu splnili svou bojovou misi, uvedl v noci na úterý generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Náměstkyně ministra obrany předtím oznámila, že z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Zamířili na území ovládané ruskými silami. Evakuované bojovníky z mariupolských oceláren chce Kyjev vyměnit za ruské válečné zajatce. Po pondělním odvozu raněných v úterý odpoledne vyjelo na okupovaná území dalších nejméně sedm autobusů s ukrajinskými vojáky. Někteří však v areálu zřejmě zůstávají.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 22:15|