TÉMA

Ukroboronprom

Evropské zbrojovky otevírají závody na Ukrajině. Napadená země tak navýší výrobu a urychlí opravy

I když ukrajinský zbrojní průmysl od začátku války několikanásobně zvýšil svou výrobu, napadená země stále potřebuje velké množství vojenské techniky. Továrny na jejím území navíc opakovaně čelí ruským útokům. Země proto hledá zahraniční partnery, kteří by se na produkci zbraní na jejím území podíleli. Ve hře je i největší evropský výrobce BAE Systems.
31. 5. 2023|

Vzniknou společné česko-ukrajinské obranné podniky. Cílem je zvýšit výrobu pro Ukrajinu

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom a česká agentura AMOS se dohodly na vzniku společných podniků. Cílem je zvýšit výrobu vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zástupci obou organizací ve čtvrtek podepsali příslušnou dohodu, uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany. Na vytvoření takzvaného společného obranného klastru, který spojuje některá z průmyslových odvětví, se při nedávné návštěvě Ukrajiny domluvili premiér Petr Fiala (ODS) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
10. 11. 2022|

Ukrajinci pracují na nové Mrije. Nahradí stroj zničený Rusy

Ukrajinská letecká firma Antonov staví na utajeném místě druhý exemplář největšího nákladního letounu světa An-225 Mrija (ukrajinsky Sen) jako náhradu za stroj, který na počátku invaze zničila ruská vojska na letišti Hostomel u Kyjeva. Nová Mrija je hotova ze třiceti procent, uvedl generální ředitel společnosti Jevhen Havrylov podle listu Bild při otevírání výstavy na lipském letišti, kde původní Mrija bývala pravidelným hostem.
8. 11. 2022|
Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|