TÉMA

Cherson

Vyhrožovali mi, chci žít v míru, říká sirotek, kterého Kreml zneužil k propagandě

Osmnáctiletý unesený Ukrajinec Denys Kostev, jehož ruské úřady přiměly k natáčení propagandistických videí, tvrdí, že s Rusy spolupracoval kvůli obavám o svůj život. Okupanti ho na území kontrolované Moskvou zavlekli krátce po začátku plnohodnotné invaze z Chersonu, podobně jako čtyři tisíce dalších sirotků. Před měsícem se Kostev dostal do Polska, kde sdílel svůj příběh.
21. 3. 2024|

„Není to zbraň, ale lidé, kdo vyhrávají“. Vojenský kaplan sdílí dojmy ze života v ukrajinské přední linii

Vojenský kaplan Mychajlo Drapoguz zbraň sám držet nesmí, navzdory tomu se však vydává do nebezpečí přední linie. Po boku ukrajinských vojáků přitom prožívá jejich nejtěžší období, držet stranou se nechce, ale ani nemůže. Když vojenští kaplani nemluví stejným jazykem jako vojáci a nežijí ve stejných podmínkách, nebudou mít jejich důvěru, myslí si duchovní.
24. 2. 2024|

Okupace, protržená přehrada a ostřelování. Lidé v Chersonu přežívají v nuzných podmínkách

Cherson zažil osm měsíců ruské okupace. Loni v červnu zase tamní obyvatele postihla povodeň poté, co Rusové zničili hráz Kachovské přehrady. I když voda už dávno opadla a půda vyschla, destrukce zůstává – v domech i myslích obyvatel. V Chersonu natáčel štáb redaktorky ČT Barbory Maxové.
22. 2. 2024|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Ruské síly zasáhly Charkov. Protivzdušná obrana sestřelila drony nad Kyjevem, uvedli Ukrajinci

Ruská invazní armáda podnikla už pátý vzdušný útok na Kyjev v tomto měsíci. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom v noci na středu informovaly agentury Reuters a AFP. Ukrajinská protivzdušná obrana podle šéfa správy metropole sestřelila všechny drony letící na Kyjev. Sirény v noci podle ukrajinských médií varovaly před hrozbou vzdušného útoku i v dalších oblastech země. Starosta Charkova hlásí dva zásahy.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 09:30|

Sebevražedné mise nebo očistec. Ukrajinci popisují situaci na předmostí za Dněprem

Ukrajinská námořní pěchota už dva měsíce vede útok přes řeku Dněpr na jihu Chersonské oblasti, aby znovu dobyla zpět svá území. Tato operace je zatím posledním pokusem armády okupované země v rámci protiofenzivy s cílem prolomit ruskou obranu a zvrátit vývoj války. Někteří vojáci, kteří se přechodů řeky zúčastnili, ho ovšem označili za marný. Vlny ukrajinských jednotek byly totiž dle jejich výpovědí sraženy na břeh nebo do vody ještě dříve, než se dostaly na druhou stranu.
18. 12. 2023|

Jako za sovětských časů. Morálku Rusů má pozvednout výstava hospodářských výdobytků

Rusko se stalo zas o něco sovětštějším. Na místě někdejší Stalinovy Výstavy úspěchů národního hospodářství, kde jednotlivé republiky prezentovaly sklizně či ocel, otevřeli remake. V ukrajinském pavilonu je expozice zemědělství. Návštěvníci si v areálu mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo zastřílet. Vidět je i Vladimir Putin v mnoha podobách.
3. 12. 2023|

Ruské agentury stáhly zprávu o přeskupování u Dněpru. Ukrajinci za řekou postoupili, tvrdí americký institut

Ruské tiskové agentury v pondělí informovaly o přeskupování sil okupantů na východním břehu ukrajinského Dněpru a jejich přesunu k výhodnějším pozicím, během několika minut ale zprávu stáhly. Upozornil na to portál Meduza. Agentura RBK posléze na sociální síti Telegram uvedla, že ruské ministerstvo obrany vnímá rozšíření zprávy o přesunu sil jako provokaci. Americký Institut pro studium války (ISW) během neděle přitom informoval, že ukrajinské síly v obci Krynky na východním břehu Dněpru postoupily.
13. 11. 2023|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Rusové povolali posily do oblasti Bachmutu a přešli do útoku. Oděsa hlásí zraněné, Krym exploze

Ruské síly povolaly posily k Bachmutu a přešly do útoku, oznámila ukrajinská armáda. Čtyři zraněné hlásí místní úřady po raketovém útoku na přístavní infrastrukturu v černomořské Oděse. V okolí Dnipra na jihovýchodě Ukrajiny protiletecká obrana v noci sestřelila dvě ruské rakety. Moskva jmenovala podle ruské agentury TASS nového velitele skupiny Dněpr na Ukrajině. Stal se jím náčelník vzdušně-výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij.
30. 10. 2023|

Bezpečnostní situace v Chersonu se stále zhoršuje. Oblast čelí ostřelování i sedmdesátkrát za den

Ukrajinské město Cherson se v posledních dnech stává terčem ruské armády stále častěji. Centrum leží zhruba pět kilometrů od okupovaného území na levém břehu Dněpru a městem se často ozývají exploze. V oblasti natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
29. 10. 2023|

Rusové zvyšují tlak na Avdijivku, Ukrajinci pronikají na levý břeh Dněpru

Rusko pokračuje podle amerických analytiků ve vysílání posil na úsek fronty u Avdijivky. Ukrajinská média pak uvádějí, že si jejich vojáci vybudovali už druhé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana uvedla, že v noci na pondělí sestřelila všechny vzdušné cíle. Terčem ruských náletů byla především Oděsa.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 20:05|

Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.
5. 10. 2023|

Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 11:52|

Rusko útočilo po celé Ukrajině. Mrtví jsou v Chersonu, zranění v Kyjevě či Čerkasách

Rusko provedlo v noci na čtvrtek a brzy ráno další rozsáhlý útok na ukrajinská města. Úder přišel v několika vlnách. V Chersonu zemřeli po dvou útocích tři lidé. Zraněné hlásí Kyjev, kde v nemocnici skončila i devítiletá dívka, Čerkasy na střední Ukrajině, kde byl zasažen hotel, či východoukrajinský Charkov. Exploze se ozývaly také na západě země. Kyjev tvrdí, že vážně poškodil ruskou základnu v Saky na okupovaném Krymu.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 13:23|

Při náletu v Kupjansku zemřelo šest lidí. Oběti ruských útoků hlasí i Lvov a Cherson

Ruský nálet na ukrajinské město Kupjansk zabil šest lidí. Podle tamních představitelů byla v noci na úterý pod palbou ruských střel a dronů i další ukrajinská města, celkem si poslední ruský úder vyžádal devět obětí. Raketový útok zasáhl v noci i oblastní metropoli Charkov. Jeden člověk zemřel v důsledku úderu okupantů v západoukrajinském Lvově, další dva pak v Chersonu na jihu země, uvedly místní samosprávy. Podle ruské strany její protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Bělgorodské oblasti.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:57|

Válka rozděluje ukrajinské rodiny. Vztahy nalomila ruská propaganda i frontová linie

Už 552 dní zasahuje rusko-ukrajinská válka daleko rozlehlejší regiony než jen Krym a Donbas, kde Rusko zahájilo agresi už roku 2014. Rodin, které nový ruský vpád v únoru 2022 rozdělil fyzicky i v názorech, jsou tisíce. Příklady Česká televize našla na jihu země.
29. 8. 2023|

Ukrajinci prý pravidelně přeplouvají Dněpr. Malé týmy se brodí močály a vzdorují nepříteli

Ukrajinské síly patrně severně od Chersonu překročily řeku Dněpr a zaútočily tam, ačkoliv není jasné, zda se jim na levém, tedy východním břehu podařilo pozice udržet, píše ve své analýze Institut pro studium války (ISW). List The Kyiv Independent mluvil s vojáky, kteří se za frontovou linií brodí močály, obsluhují drony a odstraňují miny pro potenciální budoucí průlom.
11. 8. 2023|

Rusové bombardovali ukrajinská města, umírali civilisté

Nejméně šest lidí v pondělí zahynulo v Kryvém Rihu, kde dvě ruské střely zasáhly civilní budovy, informovaly agentury AP a Ukrinform. Čtyři lidé zemřeli také při ruském ostřelování Chersonu. Terčem raket se stal i Charkov. Výbuchy zaznamenali i v příhraničních oblastech Ruska, poblíž Taganrogu v Rostovské oblasti a nedaleko Brjansku. Tamní úřady předpokládají, že útočily ukrajinské drony. Ukrajinci podle okupační správy též podnikli vzdušný útok na okupovaný Doněck, zemřeli při něm dva lidé.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 20:31|

„Nenechají nás umřít hladem.“ Dobrovolníci rozvážejí tisíce jídel denně po Chersonské oblasti

Kuchyně v kamionu parkujícím na ulici v ukrajinském Mykolajivu pomáhá zemi sevřené hladem. Humanitární pracovníci připravují tisíce porcí jídla pro lidi z Chersonské oblasti.  Ukrajinci stojí na jídlo fronty. Aby ho dobrovolníci dopravili k potřebným, musejí často absolvovat nebezpečnou cestu v neprůstřelných vestách a nikde se dlouho nezdržovat. Ruský útok může poblíž fronty přijít kdykoli. Na Ukrajině natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
17. 7. 2023|

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

Neměli jsme vodu ani jídlo, svěřila se Ukrajinka evakuovaná ze zaplaveného území

Ze zaplaveného levého břehu Dněpru se řada lidí evakuovala na území kontrolované Ukrajinou. Příběh čekání na pomoc i dramatického překonání Dněpru zaznamenal zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan. Pro místní je důležitá i pomoc dobrovolníků, kteří z Česka dovážejí zdravotnický materiál nebo oblečení.
16. 6. 2023|

Nejdřív přišla okupace, pak velká voda. V těžce zkoušeném Chersonu rozdávají jídlo dobrovolníci

Počet potvrzených obětí po zničení Kachovské přehrady stoupl na sedmnáct. V okolí Chersonu už úřady evakuovaly přes tři tisíce lidí. I když hladina dál klesá, do oblasti míří další dodávky potravin, oblečení i léků. Rozdávat základní potřeby pomáhají i dobrovolníci, s nimiž hovořil štáb České televize. Omezené dodávky vody se mohou týkat až sedmi set tisíc obyvatel.
14. 6. 2023|

V Rusy vyrabovaném Chersonu chybí i lopaty i kýble, evakuace je složitá, líčí český dobrovolník

Voda z Kachovské přehrady zatopila asi 600 kilometrů čtverečních Chersonské oblasti s více než 3300 domy. Ze zaplavených lokalit se musely evakuovat přes dva tisíce lidí. Ruské síly opět ostřelovaly postižené město Cherson i přilehlé oblasti, kde pomáhají i čeští humanitární dobrovolníci, včetně Richarda Křesiny, který byl hostem vysílání ČT24.
9. 6. 2023|