TÉMA

Vojenský materiál

Hodnota licencí pro export zbrojní techniky na Ukrajinu dosáhla 117 miliard, oznámila Černochová

Česká republika vydala zhruba 117 miliard korun na licence na komerční dodávky vojenského materiálu Ukrajině, řekla na bilanční tiskové konferenci ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Informovaný odhad již realizovaných projektů z této částky je necelá polovina, asi 51,2 miliardy. Od začátku plnohodnotné ruské invaze Česko dodalo Kyjevu vojenské vybavení v hodnotě 6,2 miliardy korun. Jde třeba o bitevní vrtulníky, tanky nebo bojová vozidla pěchoty.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 21:02|

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.
22. 8. 2023|

Švýcarsko možná povolí dalším zemím vývoz svých zbraní na Ukrajinu. Změnu chce veřejnost i zbrojaři

Ve Švýcarsku sílí debata o možných úpravách v neutralitě země. Bern dosud s odkazem na své zákony zamítal žádosti jiných zemí o předání jejich zbraní švýcarské výroby Ukrajině, která se brání ruské agresi. Nyní se ale v parlamentu jedná o tom, že by takový reexport mohl být za určitých podmínek možný. Vývoz zbraní na Ukrajinu podporuje nadpoloviční většina Švýcarů a tlačí na něj i zbrojní průmysl, kterému striktní pravidla komplikují uzavírání kontraktů.
8. 2. 2023|

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Vzniknou společné česko-ukrajinské obranné podniky. Cílem je zvýšit výrobu pro Ukrajinu

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom a česká agentura AMOS se dohodly na vzniku společných podniků. Cílem je zvýšit výrobu vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zástupci obou organizací ve čtvrtek podepsali příslušnou dohodu, uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany. Na vytvoření takzvaného společného obranného klastru, který spojuje některá z průmyslových odvětví, se při nedávné návštěvě Ukrajiny domluvili premiér Petr Fiala (ODS) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
10. 11. 2022|

Česko dostane od USA za pomoc Ukrajině téměř tři miliardy korun na modernizaci armády

Česko dostane od USA podporu 106 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy korun) na modernizaci armády, částečnou kompenzaci dodávek na Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, a kybernetickou ochranu. Prostředky schválil americký Kongres a informovalo o tom české ministerstvo obrany i americké velvyslanectví v Praze.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 13:26|

30 let zpět: Nekalé obchody s vojenskými vrtulníky

Investigativní reportáž odhaluje podezřelé obchody několika tuzemských i zahraničních firem se sovětskými vojenskými vrtulníky, maskovanými za civilní. Stroje zadržené celní správou na ruzyňském letišti se měly dostat do Chorvatska. Jenže na vývoz vojenského materiálu do Jugoslávie, kde právě probíhala válka, se vztahovalo zbrojní embargo OSN.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 9. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Češi vybrali pro Ukrajinu více než miliardu. Velvyslanec poděkoval za peníze na zbraně

České humanitární organizace vybraly ve sbírkách na pomoc Ukrajině částku vysoce převyšující miliardu korun, denně přibývají další desítky milionů. Do sbírky přímo na podporu ukrajinské armády poslali lidé, firmy a organizace od soboty 316 milionů korun. V českých městech také začala fungovat asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky. Všechny pobočky úřadu práce v republice navíc zřídí speciální přepážku pro lidi z Ukrajiny. Příchozí budou moci získat jakékoliv volné místo, nejen to pro cizince.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 20:26|

Ministr Lipavský pozastavil licence na vývoz zbraní do Kazachstánu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi. Uvedla to Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Resort odeslal příslušnou žádost na licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu.
11. 1. 2022|