TÉMA

Sofija Sapegaová

Lukašenko omilostnil Sapegaovou, expartnerku novináře Prataseviče. Ve vězení byla rok

Běloruský autoritativní vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil Sofiji Sapegaovou, bývalou partnerku novináře Ramana Prataseviče, která byla loni v květnu odsouzena k šesti letům vězení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na běloruskou státní agenturu Belta. Její reportér uvedl, že 25letá Sapegaová byla již propuštěna z věznice.
7. 6. 2023|

Partnerku novináře Prataseviče Sapegaovou poslal běloruský soud na šest let do vězení

Šest let vězení uložil běloruský soud Sofiji Sapegaové, ruské přítelkyni běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Informovaly o tom ruské tiskové agentury TASS a Interfax. Běloruské úřady ženu zadržely loni v květnu spolu s žurnalistou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 16:10|

Vynucené přistání letadla s novinářem Pratasevičem řídila KGB, vypověděl podle NYT přeběhlík

Polské úřady získaly podle listu The New York Times (NYT) důležité svědectví ohledně vynuceného přistání letadla Ryanairu v Minsku letos v květnu. Poskytl ho běloruský dispečer, který stroj s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě k přistání přiměl. Dispečer později utekl do Polska a tamním vyšetřovatelům vypověděl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list NYT na svém webu. Běloruské úřady odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:30|

Bělorusko obvinilo partnerku novináře Prataseviče z podněcování k nenávisti

Běloruský vyšetřovací výbor obvinil ruskou studentku Sofiji Sapegaovou, přítelkyni opozičního novináře Ramana Prataseviče, z podněcování k nenávisti, vyhrožování policistům a porušování zákonů o ochraně osobních údajů. S odvoláním na šéfa vyšetřovacího výboru o tom ve středu informovala státní agentura BelTA.
8. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 00:00|