TÉMA

Ekolog

Ekologové se obávají o ohrožený rdest. Chataři z Hradce ale znečišťování potoka odmítají

Ekologové mají obavy, že do Stříbrného potoka v Hradci Králové vytékají z chatové oblasti škodlivé splašky. Ty by mohly zlikvidovat třeba kriticky ohrožený rdest dlouholistý. Tato vodní rostlina tam roste v celoevropsky významné lokalitě přírodního parku Orlice, a to na jediném místě v Česku. Stát přitom v nedávné době toto území vyčistil za šest a půl milionu korun, a to právě proto, aby rostliny zachránil.
27. 4. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Ve sběrných dvorech v Plzni se bude platit. Radnice nové pravidlo zavádí pro stavební suť

„Vezete stavební suť? Zaplaťte.“ To obyvatelé Plzně nově uslyší při návštěvě některého z tamních sběrných dvorů. Radnice pravidlo zavádí od ledna příštího roku. Za přijetí kilogramu suti se bude účtovat koruna a padesát haléřů. Proti rozhodnutí radnice jsou ekologové, obávají se toho, že budou ve městě a jeho okolí vznikat nové černé skládky.
3. 12. 2021|