TÉMA

Gerhard Karner

Česko, Polsko a Rakousko zavedou kontroly na hranicích se Slovenskem. To žádá evropské řešení

Kvůli rostoucímu počtu migrantů zavede Česko od středy kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou namátkové a po celé délce hranice. Česko koordinuje krok s Polskem, které oznámilo obdobné opatření. Později avizovalo stejný záměr také Rakousko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor vyzval k evropskému řešení, jeho kabinet o reakci rozhodne ve středu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:13|

Maďarsko propouští pašeráky lidí z vězení. Rakousko si předvolalo velvyslance

Rakouské ministerstvo zahraničí si předvolá maďarského velvyslance ve Vídni kvůli tomu, že Budapešť propouští z věznic cizince vězněné kvůli pašování lidí. V pondělí to podle agentury Reuters při příchodu na jednání ministrů zahraničí zemí EU řekl šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. V neděli rakouské ministerstvo vnitra potvrdilo, že zpřísnilo kontroly na hranici s Maďarskem. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí řekl, že propuštění vězněných převáděčů je suverénní rozhodnutí Budapešti a není namířeno proti žádné konkrétní sousední zemi.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:15|

Překážka na cestě k Jadranu potrvá přes léto. Rakousko prodloužilo kontroly na hranici se Slovinskem

Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem o dalších šest měsíců. Podle agentury APA to v úterý uvedl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner, podle nějž je tento krok nutný v zájmu omezení migrace. Kontroly měly původně skončit 11. května.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 09:08|

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem, trvat tak mají nejméně do 26. ledna. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministra vnitra Gerharda Karnera, podle nějž je toto opatření nadále nutné z hlediska boje proti převaděčům.
23. 12. 2022|

Rakousko odmítlo vstup Rumunska do Schengenu, Van der Bellen toho lituje. Bukurešť stahuje velvyslance

Rumunsko povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku. Podle ministerstva zahraničí v Bukurešti je krok vyjádřením protestu proti rozhodnutí Vídně zablokovat vstup Rumunska do schengenského prostoru. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že vládního veta lituje.
9. 12. 2022|

Řešení migrace musíme hledat na vnějších hranicích Schengenu, míní Rakušan

České předsednictví chce řešit migraci jako problém, který se týká celé Evropy, všech zemí Evropské unie. Na tiskové konferenci po jednání se svými protějšky ze Slovenska, Maďarska a Rakouska to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 11:31|

Rakousko odmítá rozšíření Schengenu. Nefunguje kontrola vnější hranice, vadí Vídni

Rakousko je v současné situaci proti rozšíření schengenského prostoru, protože nefunguje kontrola vnější hranice, prohlásil rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Evropská komise tento týden vyzvala k rozšíření Schengenu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, poslední jmenovanou zemi podpořili i europoslanci. Rozhodnutí musí členské státy EU schválit jednomyslně.
18. 11. 2022|

Rakousko prodlužuje kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem

Rakouská vláda prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem nejméně do 12. prosince. S Maďarskem a Slovinskem zůstanou v platnosti přinejmenším do poloviny května. Sdělil to ministr vnitra Gerhard Karner, podle nějž je opatření nutné pro boj proti převaděčům. Rakouské ministerstvo v odůvodnění svého rozhodnutí zmínilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodloužilo kvůli zvýšené migraci také Česko. Ve čtvrtek v Praze o migraci jednaly vládní špičky Česka a Slovenska.
11. 11. 2022|

Slovensko kritizuje Čechy za hraniční kontroly

Slovensko považuje stávající české kontroly na společné hranici za porušení schengenského kodexu, řekl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Opětovně tvrdil, že Česko v souvislosti s předáváním migrantů porušuje readmisní dohodu uzavřenou mezi oběma zeměmi. Slovenská policie možná navrhne, aby Bratislava tuto dohodu vypověděla. České ministerstvo vnitra výtku odmítlo. Rakouské ministerstvo vnitra zároveň v pátek oznámilo, že prodlouží o 15 dní kontroly na hranicích se Slovenskem, které zavedlo koncem září kvůli nárůstu nelegální migrace.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 21:15|

Kontroly na hranicích se Slovenskem zavádí i Rakousko. Jde o reakci na Česko, uvedla Vídeň

Rakousko od čtvrtka, stejně jako Česká republika, zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Informoval o tom ve středu mluvčí rakouského ministerstva vnitra. Podle Vídně jde o reakci na rozhodnutí Česka, které dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci ohlásilo v pondělí.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:22|

Policie zatkla při zátahu proti gangu převaděčů v několika zemích 205 lidí

Policie při masivním mezinárodním zátahu zatkla v Rakousku, Česku, Rumunsku a na Slovensku 205 lidí podezřelých z převaděčství. Gang pomohl v nelegálním přechodu hranic více než 36 tisícům lidí, informovala rakouská agentura APA s odvoláním na tamní ministerstvo vnitra. Podle ní měla zločinecká organizace na svědomí mimo jiné lednovou střelbu na rakouské vojáky střežící hranici s Maďarskem nebo říjnovou smrt dvou běženců, kteří se udusili v malé dodávce.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 15:37|

Novým rakouským kancléřem bude dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer. Ve funkci nahradí Alexandera Schallenberga, který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu. Devětačtyřicetiletý Nehammer bude nově šéfovat také lidovcům, které dosud vedl exkancléř Sebastian Kurz.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 15:06|