TÉMA

Průzkumy veřejného mínění

Zeman podpořil Babiše jako zkušenějšího a opozičního kandidáta

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk podpořil po prvním kole prezidentské volby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Má podle něj větší politickou zkušenost. Zemanovi také vadí, že bývalého vysokého představitele armády a NATO Petra Pavla podpořili někteří politici současné vládní koalice, kvůli čemuž ho označil za vládního kandidáta. Pavel kandiduje díky podpisům občanů. Prezident také podotkl, že v drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják.
15. 1. 2023|

Novým rakouským kancléřem se stal Karl Nehammer. Je už třetím šéfem vlády za dva měsíce

Dosavadní lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer složil v pondělí přísahu, a stal se třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce. V čele vlády nahradil Alexandra Schallenberga, který úřad převzal teprve 11. října. Spolu s Nehammerem prezident Alexander Van der Bellen jmenoval do funkce také nové ministry, informovala agentura APA.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:47|

Novým rakouským kancléřem bude dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer. Ve funkci nahradí Alexandera Schallenberga, který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu. Devětačtyřicetiletý Nehammer bude nově šéfovat také lidovcům, které dosud vedl exkancléř Sebastian Kurz.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 15:06|

Rakouská politika přišla o nejvýraznější postavu posledních let. Kurz odchází do ústraní

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz opouští politiku. V čele vládních lidovců (ÖVP) má politika vyšetřovaného policií kvůli podezření z úplatkářství nahradit ministr vnitra Karl Nehammer. Ten by mohl stanout také v čele celé vlády, kde by po krátké době nahradil Alexandera Schallenberga. Ten se stal kancléřem teprve v říjnu a oznámil, že dá funkci k dispozici, jakmile si ÖVP vybere nového šéfa. Podle Schallenberga by měl být šéfem vlády a lidové strany jeden člověk a on na funkci předsedy lidovců kandidovat nehodlá. Odchod z politiky oznámil také rakouský ministr financí Gernot Blümel (ÖVP).
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:40|