TÉMA

Povinné očkování

V Česku se objevila nakažlivější varianta omikronu. Bundestag odmítl očkovací povinnost

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Nošení respirátorů ve veřejné dopravě zřejmě nebude povinné od Velikonoc. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstanou déle, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Česku dále klesá počet hospitalizovaných. Ulevuje se i nemocnicím na Slovensku. Němečtí poslanci odmítli kompromisní návrh na zavedení povinného očkování pro lidi starší šedesáti let.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 14:38|

Pandemie ve světě: Začátek povinného očkování v Rakousku se posouvá, Itálie spustí výběr pokut

Přes nejvyšší přírůstek nově nakažených uvolní Rakousko proticovidová opatření. Země se chystá zavést povinné očkování, které mělo platit od začátku února, kvůli projednávání zákona v parlamentu ale bude předpis účinný až později. V Itálii platí vakcinační povinnost pro starší 50 let. Od neočkovaných bude země od úterý vymáhat jednorázovou pokutu 100 eur, od února navíc italské úřady zkrátí platnost covidových certifikátů. Rekordní přírůstky hlásí také sousední Polsko. Epidemii v zemi mají zpomalit zákony, na jejich podobě předpisů se ale nedokážou shodnout ani vládní politici.
31. 1. 2022|

Vláda zrušila povinnost očkovat se proti covidu-19. Ředitelům škol umožní nařídit výuku na dálku, bude-li moc nakažených učitelů

Očkování proti covidu-19 nebude povinné, rozhodla podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda. Kabinet podle něj „nechce prohlubovat příkopy ve společnosti“. Vláda také pošle do parlamentu návrh na novelu zvětšující možnost ředitelů škol vyhlásit ředitelské volno, nebo distanční výuku. Nad rámec stávajících pěti dnů přibude ještě dalších deset. Zákonodárci rozhodnou také o novele pandemického zákona. Od ní si kabinet slibuje, že napraví nedostatky, které zákonu vytýkaly soudy. Novela také prodlouží účinnost zákona do léta 2023. O povinném očkování a dalších opatřeních debatovali předseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Bohuslav Svoboda (ODS) a místopředseda výboru pro zdravotnictví sněmovny Julius Špičák (ANO) v pořadu Události, komentáře.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 23:11|

Francie schválila zavedení očkovacího pasu. Rakousko chce od února zavést povinné očkování

Francouzský parlament v neděli schválil zákon, který znemožní neočkovaným lidem vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení či dálkových dopravních spojů. Rakousko od února jako první evropská země zavede povinnost očkování proti koronaviru pro občany starší 18 let. Za nedodržení povinnosti bude hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88 tisíc korun). Řekl to v neděli rakouský kancléř Karl Nehammer.
16. 1. 2022|

Nejvyšší soud v USA zamítl povinné očkování ve větších firmách. U části zdravotníků však možné je

Nejvyšší soud ve Spojených státech zablokoval protiepidemické opatření administrativy prezidenta Joea Bidena, které požaduje, aby lidé pracující v amerických firmách s více než stovkou zaměstnanců byli očkovaní proti covidu-19, nebo se pravidelně testovali na koronavirus. Soud ale Bidenově administrativě umožnil prosazovat nařízení o povinné vakcinaci pro část zdravotníků, uvádí se v rozhodnutí. Prezident v reakci vyzval firmy k zavedení vlastních opatření.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 23:23|

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|

Kanadský Quebec zavede daň pro neočkované. Lidi bez vakcíny budou pokutovat i v Řecku a Itálii

Kanadská frankofonní provincie Quebec, těžce zasažená covidem-19, v nejbližších týdnech zavede novou daňovou povinnost pojmenovanou „zdravotní daň“. Platit ji budou výhradně lidé odmítající očkování proti nemoci covid-19, protože podle quebeckého premiéra Françoise Legaulta tito lidé představují významnou finanční zátěž pro své spoluobčany. Pokuty pro neočkované zavádí i Itálie nebo Řecko.
12. 1. 2022|

V pátek testy odhalily 6666 nakažených. MeSES radí zploštit vlnu nových případů

Laboratoře v pátek potvrdily v Česku 6666 nových případů covidu-19, podobně jako ve čtvrtek a zhruba o sedmnáct set více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání nových případů přibývá od počátku týdne a roste také incidence. Množství hospitalizovaných klesá. Odborná skupina MeSES v obavě z varianty omikron doporučuje narůstající vlnu zpomalit a zploštit. V Brně demonstrovala iniciativa Chcípl PES proti povinnému očkování.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 20:29|

Senátoři se kvůli povinnému očkování obrátili na Ústavní soud. Není to krok proti vakcinaci, vzkazují

Ústavní soud přijal podání skupiny čtrnácti senátorů kvůli vyhlášce o povinném očkování proti covidu-19, sdělili zástupci horní parlamentní komory. Nařízení je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Obávají se také nuceného odchodu části lidí z jejich zaměstnání. S platností od března nutnost vakcinace pro seniory a vybrané profese zavedla vláda Andreje Babiše (ANO), současný kabinet chce opatření revidovat. Senátorka a iniciátorka podání Alena Dernerová (za STAN) zdůraznila, že návrh nejde proti očkování. Proti povinné vakcinaci vystupuje i sněmovní klub SPD.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 14:11|

Ombudsman zvažuje podnět k Ústavnímu soudu, pokud bude mít dost stížností na povinné očkování

Vyhláška schválená bývalou vládou Andreje Babiše (ANO) má od března zavést povinné očkování pro vybrané skupiny českých obyvatel. Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce sice předložit její novelu, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už ale v úterý zveřejnilo vzor stížnosti pro ombudsmana, která má vést k jejímu úplnému zrušení. Sdělila to mluvčí SPD Barbora Šťastná. Ombudsman Stanislav Křeček potvrdil, že zváží, že se kvůli očkování obrátí na Ústavní soud (ÚS).
4. 1. 2022|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Nemocnice se obávají Vánoc. Přibylo téměř 22 tisíc nakažených, reprodukční číslo kleslo pod jedna

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku je v mezitýdenním srovnání nižší. V úterý testy odhalily 21 973 nakažených, zhruba o 3900 méně než před týdnem. I tak je to ale pátý nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Počty hospitalizovaných s covidem zůstávají nad šesti tisíci, v úterý evidovalo ministerstvo zdravotnictví v nemocnicích 6527 pacientů s onemocněním covid-19, v těžkém stavu bylo 1069 z nich. Reprodukční číslo kleslo podle resortu poprvé od konce srpna pod hodnotu jedna, je 0,97.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 23:07|

O povinném očkování se bavme později, řekl Philipp. Podle Maška je realistické jen pro vybrané skupiny

Končící i nastupující vláda řeší otázku povinného očkování. Jeho zavedení pro klíčové profese a pro lidi nad 60 let prosazuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Argumenty pro i proti zazněly od poslanců Toma Philippa (KDU-ČSL) a Jiřího Maška (ANO) a poslankyně Karly Maříkové (SPD) v pořadu Události, komentáře.
1. 12. 2021|

Vakcíny pro děti dorazí do Česka o týden dřív

Vakcíny proti covidu pro děti od pěti do jedenácti let dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve. Na Twitteru o tom v podvečer informoval tým Chytré karantény. Registrace dětí od pěti do 12 let by podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) měla začít 13. prosince. Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:56|

Země Visegrádu by měly uvažovat o povinném očkování proti covidu, řekl na summitu Zeman

Země Visegrádu by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat o povinném očkování proti covidu-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl na summitu V4 Zeman, který se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus účastnil setkání on-line. Prezidenti zemí V4 vyzvali své spoluobčany k očkování ve společném prohlášení. Kromě toho nabídli pomoc Polsku kvůli krizi na hranici s Běloruskem.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:23|