TÉMA

Magdalena Anderssonová

Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.
28. 9. 2023|

Švédskou vládu povede Kristersson. Jako první premiér spolupracuje s pravicovými nacionalisty

Novým švédským premiérem bude šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson. V hlasování o tom rozhodl parlament. Kristerssonova strana byla součástí opozičního pravicového bloku, který vyhrál zářijové parlamentní volby. Vládnout bude s podporou protiimigrační strany Švédští demokraté, kteří tak budou mít poprvé přímý vliv na vládní politiku.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:32|

Švédská premiérka Anderssonová uznala porážku a odstoupí. Vládu bude sestavovat pravice

Švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová uznala porážku v nedělních parlamentních volbách a oznámila, že podá demisi. Vítězný blok čtyř pravicových stran, včetně nacionalisticky populistických Švédských demokratů, dostane podle agentury Reuters jako první příležitost sestavit novou vládu.
14. 9. 2022|

Švédové volili nový parlament. Podle odhadů těsně vede vládní středolevý blok

Švédsko v neděli rozhodovalo o složení příštího parlamentu. Odhady po uzavření volebních místností očekávají vítězství středolevého bloku stávající premiérky Magdaleny Anderssonové. Podle projekce by středolevý blok získal 50,6 procenta hlasů, opoziční pravicová aliance pak 48 procent. Uvedla to soukromá stanice TV4. Výsledky jsou ale natolik těsné, že se čeká na sčítání hlasů.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 22:13|

Kurdové sledují tureckou dohodu se Švédskem a Finskem s rozpaky

Turecký souhlas se vstupem Švédska a Finska do NATO většina členských zemí na summitu v Madridu uvítala. Jiný názor mají často Kurdové v exilu. Obávají se, že severské země už k nim nebudou tak vstřícné jako dosud. Mnozí totiž utekli před pronásledováním ze strany turecké vlády. Vztahy jsou napjaté dlouhodobě, Kurdové žijící na východě Turecka by si většinou přáli autonomii nebo samostatnost, vláda v Ankaře tyto snahy potlačuje a užívá při tom i násilné metody.
29. 6. 2022|

Turecko podpoří vstup Finska a Švédska do NATO

Turecko souhlasilo s podporou členství Finska a Švédska v Severoatlantické alianci. Změna tureckého postoje přišla na madridském summitu podle finského prezidenta Sauliho Niinistöa poté, co tato trojice zemí podepsala společné memorandum, které obavy Turecka řeší. Souhlas Turecka se vstupem severských zemí do Aliance potvrdil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 23:47|

Švédsko podniklo důležité kroky ke splnění tureckých požadavků, řekl šéf NATO

Švédsko učinilo důležité kroky, aby splnilo požadavky, kterými Turecko podmiňuje souhlas se vstupem této severské země do NATO. Novinářům to při své návštěvě Švédska v pondělí řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
13. 6. 2022|

Biden podepsal zákon o pomoci Ukrajině za téměř čtyřicet miliard dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu téměř čtyřicet miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). Oznámil to Bílý dům. Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň dvacet let. Moskva mezitím zakázala vstup do Ruska tisícovce Američanů, včetně Bidena. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan také v sobotu mluvil s představiteli Švédska a Finska o členství v NATO.
21. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 16:50|

Švédsko a Finsko ve středu společně podají žádost o vstup do NATO

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová a později i její finský kolega Pekka Haavisto v úterý podepsali žádosti svých zemí o vstup do Severoatlantické aliance. Finský parlament předtím drtivou většinou hlasů schválil návrh, aby se země ucházela o členství v Alianci. Švédský parlament obdobný postoj zaujal v pondělí. Příslušné dokumenty zástupci obou skandinávských zemí předají v bruselském ústředí NATO ve středu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova NATO už dávno počítá s finským a švédským územím při vojenském plánování svého posunu na východ.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:09|

Švédsko požádá o členství v NATO. Turecko rozšíření neschválí, řekl Erdogan

Švédsko se rozhodlo oficiálně požádat o členství v Severoatlantické alianci. Ve Stockholmu to oznámila premiérka Magdalena Anderssonová. Severské království si léta zakládalo na neutralitě, kvůli letošní ruské invazi na Ukrajinu ale během pár měsíců přehodnotilo svůj postoj. Do NATO ze stejného důvodu směřuje i sousední Finsko. Ruský vůdce Vladimir Putin v pondělí poznamenal, že plány na přijetí Finska a Švédska do NATO nejsou samy o sobě problém. Turecko rozšíření Aliance o Švédsko a Finsko ale neschválí, uvedl později turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 22:13|

Finsko podá podle prezidenta a premiérky přihlášku do NATO. Vstup Švédska do Aliance podpořila vládní strana

Finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili, že jejich země požádá o členství v Severoatlantické alianci. Vstup své země do NATO v neděli podpořila i švédská vládní sociálnědemokratická strana. Oficiální žádost by Švédsko podle premiérky Magdaleny Anderssonové mělo podat během několika dní.
15. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 21:32|

Kyjev zničil mýtus o neporazitelném Putinovi, řekl Johnson. Scholz varoval, že Ukrajinou násilí nemusí končit

Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že Rusko porušilo zásadu, že hranice v Evropě se násilím nemění, a slíbil podpořit Švédsko a Finsko, pokud se rozhodnou vstoupit do NATO. Britský premiér Boris Johnson vystoupil před ukrajinským parlamentem a prohlásil, že Ukrajina zvítězí. Zároveň přislíbil novou vojenskou pomoc v přepočtu za téměř devět miliard korun. Prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova za výroky o židovském původu Adolfa Hitlera. Papež František uvedl, že už v březnu nabídl ruskému vůdci Vladimiru Putinovi schůzku ve snaze ukončit válku. S Putinem v úterý po víc než měsíci telefonoval francouzský prezident Emmanuel Macron.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:12|

Švédský parlament schválil Anderssonovou do čela vlády. Před týdnem rezignovala hned po zvolení

Švédský parlament opět schválil sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou jako premiérku země. Anderssonová byla předsedkyní švédské vlády parlamentem potvrzena již minulý týden ve středu, pouhých několik hodin poté ale rezignovala, když poslanci neodsouhlasili vládní návrh rozpočtu a podpořili naopak opoziční předlohu. Anderssonová se stala první ženou v premiérské funkci v historii Švédska.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 21:03|

Nová švédská premiérka Anderssonová odstoupila hned v den svého zvolení

Nová švédská premiérka, sociální demokratka Magdalena Anderssonová, se vzdala funkce hned v den svého potvrzení v parlamentu. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež Zelení, kteří byli menším koaličním partnerem, oznámili, že novou vládu opouštějí. Čtyřiapadesátiletá politička nyní doufá, že stane v čele menšinové, už čistě sociálnědemokratické vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:24|