TÉMA

Tom Philipp

Vláda dočasně zařadí HHC na seznam návykových látek

Vláda dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to bude zhruba do měsíce. Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Vláda ve středu projednala také novelu zákona o prezidentské volbě, podle které by poslanci a senátoři mohli v budoucích volbách výslovně podpořit jen jednoho kandidáta.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 20:48|

Válek přišel na sjezd nespokojených lékařů. Dále se přeli o peníze i přesčasy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijel na sjezd České lékařské komory (ČLK). Mluvil s lékaři, kteří kvůli nízkým základním mzdám a příliš častým přesčasům odmítají od prosince hodiny navíc sloužit. Argumentoval, že většina nemocnic dává na platy větší díl příjmů než v západní Evropě a nabízí víc peněz na platy. Komora v závěrečném usnesení podpořila protesty a vyzvala nemocniční lékaře, aby se do nich zapojili.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 17:12|

Pojišťovny navýšily příspěvky. Nejčastěji se využívají na dentální hygienu či očkování

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků z fondů prevence. Mezi nejčastěji poptávané patří například ten na dentální hygienu, očkování nebo na pohybové aktivity. K dispozici je přes dvě a čtvrt miliardy korun.
10. 2. 2023|

VZP bude letos hospodařit s nižším schodkem, než plánovala. Bude činit 1,5 až 3,5 miliardy

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude letos zřejmě hospodařit se schodkem 1,5 až 3,5 miliardy korun podle vývoje nákladů na péči v posledních dvou měsících roku. Po jednání správní rady to řekl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Jde o nižší schodek, než který pro letošní rok pojišťovna plánovala – původně měl být 5,9 miliardy korun. Podobný plánuje i pro příští rok, výdaje převýší příjmy o 5,5 miliardy korun. Rada rovněž schválila celkovou částku 981 milionů korun na příspěvky na prevenci jako konečnou.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 15:42|

Pojistné platí stát za uprchlíky 150 dní po získání víza, potom mají nahlašovací povinnost

Bezmála 600 milionů korun už zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za péči o ukrajinské uprchlíky v období od března do konce června. Pojistné za ně platí stát až 150 dní po získání víza. Po uplynutí této lhůty musejí běženci nahlásit pojišťovně, jak budou zálohy hradit dál. Neplacením pojistného vzniká dluh, který může skončit i soudní exekucí. K takovým krokům však  VZP zatím nemusela přistoupit.
29. 8. 2022|

Zeman odmítl vládní plán snížit platby do zdravotnictví. Novelu vetoval

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu, která má letos snížit platby státu do zdravotnictví a od roku 2024 je valorizovat jako důchody. ČTK to v pondělí oznámil Hrad. Sněmovna může veto zvrátit. Vláda chce novelou ušetřit letos ve státním rozpočtu 14 miliard korun, podle Zemana to ale bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Vládní představitelé takové dopady snížení plateb za státní pojištěnce odmítli. Koaliční většina ve sněmovně může prezidentské veto přehlasovat.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 20:10|

Tisícům Ukrajinců skončí automatický nárok na státní platbu za zdravotní pojištění. Musí řešit další způsob úhrady

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Zákon jim zařazení mezi takzvané státní pojištěnce garantuje 150 dnů po udělení dočasné ochrany. Povinnost plateb se týká všech dospělých do pětašedesáti let. U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) tak jde asi o 215 tisíc běženců. Zhruba pětina z nich si našla uplatnění na trhu práce a pojištění za ně hradí zaměstnavatel nebo si ho jako OSVČ platí sami. Případný dluh chce pojišťovna vymáhat stejně jako u českých občanů.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 20:03|

Ve sněmovně byly za den dvě schůze. Opozice volala po demisích kvůli kauze Dozimetr

Poslanci se z podnětu opozice sešli k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP), v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Opozice volá jak po odchodu šéfa STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra, tak po úplném konci tohoto hnutí ve vládě. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod. Po polední přestávce začala další schůze svolaná na žádost vládních stran, na ní sněmovna schválila novely zpřesňující vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci nebo zákon o provádění mezinárodních sankcí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:05|

Poslanci hodiny jednali o zrušení elektronické evidence tržeb. Její konec by byla chyba, řekla Schillerová

Sněmovna pokračovala v projednávání návrhu na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) v úvodním kole. Druhé čtení návrhu na snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce už bylo ukončeno. Sněmovní jednání o obou vládních předlohách už v minulosti provázely obstrukce opozičních ANO a SPD. V očekávání toho, že budou pokračovat, poslanci na návrh koalice schválili možnost jednání a hlasování i po půlnoci. Rozprava o EET tak pokračovala i po dvanácté večerní. Opozice mimo jiné navrhovala, aby bylo EET alespoň ponecháno v režimu dobrovolnosti.
23. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 00:02|

Vláda se stále pře o platbách do zdravotnictví. Opozice hrozí obstrukcí

Vládní koalice se stále nemůže dohodnout na výši plateb státu do zdravotnictví v příštích letech. Lidovci nesouhlasí s aktuálním plánem ministrů financí a zdravotnictví na automatické zvyšování plateb za státní pojištěnce. Námitky zejména k úhradám v příštím roce mají však i opoziční strany.
30. 5. 2022|

Druhý vlak s vojenskou pomocí dorazil na Ukrajinu, v krajích vzniknou asistenční centra

Na Ukrajinu dorazil druhý vlak s českou vojenskou pomocí. První, ve kterém putovaly lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se připravuje další vojenská a zdravotnickou pomoc. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do Česka. Policie uvedla, že na žádost Slovenska vyšle na ukrajinsko-slovenské hranice padesát policistů, kteří pomohou při registraci přicházejících osob.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:56|

Předsedou správní rady VZP bude poslanec a lékař Tom Philipp

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL). Místopředsedou bude bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Správní rada se v pondělí sešla poprvé v novém složení, v minulém období ji vedla poslankyně ANO Věra Adámková. Rada se chce více věnovat zdravotní péči v regionech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 16:42|

Největší rozpočtový škrt je ten v platbách za pojištěnce. Klesnout mají na 1567 korun

Platby státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce mají od 1. července klesnout z 1967 na 1567 korun měsíčně. Zjistila to Česká televize. Návrh ve středu projedná a prakticky jistě schválí vláda. Právě snížení státních plateb do zdravotnictví je největším škrtem v letošním státním rozpočtu.
22. 2. 2022|

Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 19:55|

Volba vedení VZP se zřejmě protáhne. Politici se neshodnou na kandidátech

Poslanci měli už ve středu vyměnit většinu členů správní i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Výběr lidí, kteří mají v příštích čtyřech letech dohlížet na největší pojišťovnu s ročním obratem čtvrt bilionu, se ale zřejmě kvůli politickým sporům protáhne až do února. VZP by tak na čas byla bez klíčového řídicího a kontrolního orgánu.
24. 1. 2022|

Vývoj v Británii nám ukáže, jak omikron proráží očkování, očekává náměstkyně Koziar Vašáková

Během tří čtyř týdnů na tom budeme stejně jako nyní Británie, řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková v pořadu Události, komentáře o rychlosti šíření koronavirové varianty omikron. Ta na ostrovech nyní činí zhruba čtyřicet procent nových případů a očekává se, že během několika dní převládne. Poslanec a místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Tom Philipp (KDU-ČSL) pak dodal, že nás čeká šestá vlna s virem, který možná bude méně smrtný, ale může zdravotnická zařízení zaplnit stejně jako varianta delta, či ještě více.
15. 12. 2021|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

O povinném očkování se bavme později, řekl Philipp. Podle Maška je realistické jen pro vybrané skupiny

Končící i nastupující vláda řeší otázku povinného očkování. Jeho zavedení pro klíčové profese a pro lidi nad 60 let prosazuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Argumenty pro i proti zazněly od poslanců Toma Philippa (KDU-ČSL) a Jiřího Maška (ANO) a poslankyně Karly Maříkové (SPD) v pořadu Události, komentáře.
1. 12. 2021|

Vláda v demisi přijme další zpřísněná opatření už ve čtvrtek, původně se chtěla sejít v pátek

Současná vláda v demisi posunula své příští jednání z pátku už na čtvrtek. Kabinet má rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. V úterý testy odhalily 25 864 nových případů koronavirové nákazy, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 z nich je v těžkém stavu.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:10|