TÉMA

Petr Borecký

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
včeraAktualizovánopřed 23 h hodinami|

MHD v Praze pojede dočasně omezeně, tramvaje čeká několik výluk

Veřejná doprava v Praze bude od středy 3. ledna do neděle 18. února jezdit podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které znamenají mírná omezení zejména v ranní a odpolední špičce. Důvodem je každoroční lednový a únorový pokles počtu cestujících. Intervaly jednotlivých spojů se tak prodlouží v řádu několika minut, informoval Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Cestující čeká v lednu rovněž několik krátkodobých výluk tramvají.
2. 1. 2024|

Sníh v kupé, cestující v kabátech. Silné mrazy zkomplikovaly jízdu některými vlaky

Mrazy komplikují cestování po železnici. Některé vlaky kvůli nízkým teplotám vůbec nevyjely, jiné soupravy mají problémy s topením. Výměna poškozených dílů přitom může trvat i delší dobu. U spojů placených z veřejných rozpočtů za to dopravci dostávají pokuty.
7. 12. 2023|

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj v kauze veřejné dopravy, nebyla podle práva

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj kvůli zajištění veřejné dopravy. Podle soudce Petra Šuránka nebyla podle práva. Kladno se s krajem nedohodlo na způsobu placení veřejné dopravy. Město, které poté přestalo být součástí jednotného systému pražské a středočeské dopravy a omezily se některé spoje, podalo na kraj žalobu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:52|

Tři středočeské obce mohou přijít o většinu spojů, pokud nepřistoupí na krajský systém úhrad. Kladno se soudí

Všetaty, Byšice a Tišice dostaly od Středočeského kraje ultimátum, aby se rozhodly, zda přistoupí na takzvané standardy dopravní obslužnosti. Ty hejtmanství zavedlo před dvěma lety a dohodu na nich s krajem uzavřelo 95 procent obcí v regionu. Kromě těchto tří obcí s krajem smlouvu neuzavřelo ani město Kladno, které se teď s hejmanstvím soudí.
15. 8. 2023|

Řada krajů zdražuje jízdné v autobusech

Cestující krajských autobusových dopravců si letos připlatí. Provozovatelé napříč republikou totiž zdražují jízdné, a to i o desítky procent. Zvyšování cen má reagovat na růst provozních nákladů, které ovlivnila inflace a krátkodobě i ceny pohonných hmot.
23. 2. 2023|

Středočeský kraj od dubna zdraží jízdné ve veřejné dopravě, nejvíc vyskočí ceny krátkých jízd

Středočeský kraj od dubna příštího roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Důvodem je růst nákladů na elektřinu a paliva. Nejvíc zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných čtrnácti. Časové kupony budou dražší o pět procent. Rozhodli o tom v pondělí krajští zastupitelé. Část opozice návrh kritizovala, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka nezohledňuje sociálně ohrožená území. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) namítl, že tarify nemohou nahrazovat sociální politiku státu.
28. 11. 2022|

O vlaky nejspíše přijdou další středočeské tratě. Ze Slaného i Lužné na sever jezdí málo cestujících, tvrdí kraj

Středočeský kraj bude už jen rok platit provoz na dvou regionálních tratích. S jízdním řádem pro rok 2024 by se měla k těm, která přišla od posledních krajských voleb o pravidelnou osobní dopravu, zařadit spojení ze Slaného do Loun a z Lužné u Rakovníka do Žatce. Záleží ještě na postoji obcí, ty ale daly najevo, že by za určitých podmínek mohly na náhradu vlaků autobusovými linkami kývnout. Dva úseky kdysi velmi významných tratí se tedy nejspíše připojí k šesti lokálkám, které o vlaky přišly loni, a k trati mezi Křincem a Městcem Králové, která utichne letos v prosinci.
25. 11. 2022|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Cestující se postupně vrací do vlaků, některé lokální tratě ale kvůli úsporám zřejmě čeká omezení

Dva a čtvrt roku po začátku covidové pandemie se počty cestujících ve vlacích přibližují původním počtům. Ani jedna vláda přitom nedala železničním dopravcům žádné kompenzace, takže řada z nich se potýká s finančními obtížemi. Lidé si už nyní proto za cestu vlakem připlatí, ceny jízdenek rostou. Počty cestujících jsou klíčové i pro krajské objednatele. Minimálně jeden z nich, Středočeský kraj, už chystá další omezení dopravy na lokálních tratích.
14. 6. 2022|

Na rozkopaném Barrandovském mostě byl první den provoz klidný, kolony vznikaly jen na objízdných trasách

Nečekaně klidná byla dopravní situace během pondělí v okolí Barrrandovského mostu, který začalo hlavní město rekonstruovat. Závažné komplikace nenastaly ani ve Strakonické ulici. Nejdelší kolona se vytvořila na Pražském okruhu, kudy vede objízdná trasa. Kvůli rekonstrukci mostu je na něm uzavřen v každém směru jeden pruh, zcela uzavřen je nájezd ze Strakonické ve směru od Zbraslavi a zúžený je i nájezd z ulice K Barrandovu.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 20:11|

Slevy ve středočeské a pražské dopravě budou stejné. Plzeňský kraj sjednotí jízdné se státem

Středočeští zastupitelé schválili upravené tarify Pražské integrované dopravy (PID) ve Středočeském kraji a Středočeské integrované dopravy (SID). Sjednotili tím jízdné pro cestující starší 70 let v autobusech a vlacích. Dosud si tito senioři ve vlacích kupovali jízdní doklad a nemohli využívat výhod časového kuponu. Cestování autobusy ale měli zdarma. Ke změnám dochází i v Plzeňské dopravě. Tamní radní odsouhlasili sjednocení slev pro studenty a seniory se státem.
28. 3. 2022|

Vlaky zmizí ze středočeských lokálek. Havlíček slibuje změnu financování

Ministr dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO) slibuje změny ve financování regionální železniční dopravy. Před volbami se pokusil nabourat plán Středočeského kraje na zrušení pravidelné dopravy na některých tratích. Krajský plán nakonec prošel v redukované verzi, nikoli však díky ministerstvu dopravy, nýbrž poté, co obce souhlasily, že budou na spoje přispívat. Havlíček věří, že dokáže zabránit tomu, aby se to opakovalo.
20. 11. 2021|