TÉMA

Ministerstvo zdravotnictví ČR

V Česku je kritický nedostatek pediatrů. Profesní organizace volají po systémových opatřeních

Do několika let nebude mít každé třetí dítě svého pediatra. Upozorňují na to samotní dětští lékaři i jejich odborné a profesní organizace s tím, že už teď je situace v Česku kvůli nízkému počtu pediatrů kritická. Žádají proto po státu systémové opatření, které by pomohlo ordinace dětských doktorů posílit.
15. 6. 2023|

Pacienti jsou rukojmími farmaprůmyslu, tvrdí Válek. Novelu o léčivech chce platnou od října

Výrobci musí mít skladové zásoby, které zajistí v případě výpadků dodávky léků, zdůraznil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu, která toto zajistí, chce projednat zrychleně – tak, aby vstoupila v platnost v říjnu. Válek také plánuje rozšířit seznam léků bez doplatku. S prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem se shodli na tom, že je potřeba, aby úřady řešily, pokud výrobce s výrazným postavením na trhu nedodává dostatek léčiv.
7. 5. 2023|

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Brno bude chirurg Ivo Rovný

Brněnskou fakultní nemocnici povede od 1. května chirurg Ivo Rovný. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Rovný působil v posledních patnácti letech na vysokých manažerských pozicích v obou brněnských fakultních nemocnicích. Ve funkci nahradí Jaroslava Štěrbu, který k 30. dubnu rezignoval.
27. 4. 2022|

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví

Od pondělí 15. listopadu platí nová proticovidová opatření. Studenti vysokých škol musí nosit respirátory i v rámci výuky, pokud jich bude v učebně alespoň padesát. Kabinet také zavedl povinnost testování pro neočkované zdravotníky v nemocnicích a zkrátil platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Očkování mají hrazené i cizinci, kteří dlouhodobě v Česku legálně pobývají. Na některých školách se zároveň uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 23:02|