TÉMA

Iskander

Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.
13. 4. 2024|

Rusové zničili část ukrajinských systémů Patriot, tvrdí některá zahraniční média

Některá média informují, že Rusové zničili dvě ukrajinská odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany Patriot u města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Ozbrojené síly Ukrajiny se k tomu nevyjádřily, zatímco Institut pro studium války (ISW) upozornil, že dosud nezískal důkaz, který by to potvrdil. Bylo by to poprvé za dva roky plnohodnotné ruské invaze, kdy by se Rusům podařilo najít a zničit odpalovací zařízení systému Patriot. Zahraniční zpravodajské portály zároveň informovaly, že z bojů byly údajně vyřazeny i tři salvové raketomety HIMARS využívané ukrajinskou armádou.
11. 3. 2024|

Velká Británie zmapovala severokorejské dodávky do Ruska. Bude se jimi zabývat i OSN

V únoru plánuje expertní panel Organizace spojených národů vydat první zprávu o dodávkách severokorejské munice do Ruska, kterou podle Kyjeva i Washingtonu Moskva nasazuje ve válce proti Ukrajině. Vývoz zbraní z KLDR zakazuje několik rezolucí Rady bezpečnosti, jíž je Moskva stálým členem. Důkazy o severokorejských zásilkách na ruský Dálný východ se množí od října minulého roku. Ty poslední dodala OSN Velká Británie tento týden.
25. 1. 2024|

Ruské údery na Ukrajině zabily nejméně osmnáct lidí. Zásahy hlásí Kyjev, Charkov a Pavlohrad

Ruské síly během úterního rána podnikly další rozsáhlé vzdušné útoky na řadu měst na Ukrajině včetně Kyjeva a Charkova. Zabily nejméně 18 a zranily na 130 lidí, vyplývá z oznámení ukrajinských úřadů a představitelů. Rusko tvrdí, že provedlo přesně mířené údery na objekty ukrajinského obranného průmyslu. V úterý večer na Chersonskou oblast dopadlo dalších šest bomb, výbuchy si vybraly jednu oběť.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:04|

Kyjev hlásí ruský útok raketami, Moskva nálet ukrajinských dronů

V ukrajinských městech Dnipro a Kryvyj Rih v noci na sobotu zazněly exploze, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko do Dněpropetrovské oblasti vyslalo čtyři rakety Iskander, tři z nich se podle Ukrajinců podařilo sestřelit. Čtvrtá raketa podle nich nedosáhla svého cíle, není ale jasné, kam dopadla. Ruská armáda citovaná agenturou Interfax uvedla, že v noci na sobotu zničila šest ukrajinských dronů nad Orlovskou a Tulskou oblastí, které leží mezi Ukrajinou a Moskvou.
28. 10. 2023|

Rusové zasáhli centrum Charkova. Zabili desetiletého chlapce a jeho babičku

Při ruském raketovém útoku na centrum Charkova v pátek ráno zemřel desetiletý chlapec a jeho babička. Informoval o tom předseda oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění podle něj utrpěly další téměř tři desítky lidí včetně sourozence a rodičů zabitého chlapce. Rusové na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zaútočili ani ne den poté, co si jiný jejich útok na smuteční shromáždění ve vesnici Hroza taktéž v Charkovské oblasti vyžádal přes padesát obětí.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 14:32|

Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 11:52|

Úřady: Ruské útoky si v sobotu v Charkově vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných

Sobotní ruské útoky v Charkovské oblasti, které mimo jiné zasáhly také oblastní metropoli, si vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných. S odkazem na vyjádření šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova to napsal ruskojazyčný server BBC. Charkov se stal terčem útoků i v noci na neděli.
17. 9. 2023|

Ukrajinské drony poničily ruská letadla v Pskově a továrnu v Brjansku. Ruský nálet zabíjel v Kyjevě

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na Kyjev, uvedla média s odvoláním na ukrajinské představitele. Nálety mířily i na Rusko. Drony zasáhly mimo jiné letiště v Pskově, kde poškodily čtyři transportní letouny Il-76, nebo továrnu na elektroniku v Brjansku, která zřejmě dodává díly do raket Iskander. Rusko hlásí také útok na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Podle Moskvy se celkem jednalo o největší útok bezpilotních letadel na západ Ruska.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 22:45|

Hráz na Baltu: Na klíčový ostrov Gotland se vrátili švédští vojáci, je v dostřelu ruských raket

Na ostrov Gotland, který zaujímá v Baltském moři strategickou pozici, se vrátili švédští vojáci. Zatím jich je několik stovek, armáda ale plánuje v dalších letech jejich počet významně navýšit. Ostrov je totiž v dostřelu ruských raket umístěných v Kaliningradu. Jak tamní obyvatelé vnímají ruskou hrozbu, zjišťoval přímo na místě redaktor Reportérů ČT Ondřej Stratilík.
6. 12. 2022|

Rusko dál získává západní elektroniku potřebnou do vyspělých zbraní, píše BBC

Nejnovější ruské zbraně, používané při ruském vpádu na Ukrajinu, se neobejdou bez západní elektroniky. Část součástek získává Rusko i nyní, bez ohledu na sankce a vývozní omezení, upozornil britský ústav RUSI, analytické středisko zaměřené na výzkum obrany. Informovala o tom stanice BBC.
8. 8. 2022|

Rusko poskytne Bělorusku rakety Iskander, schopné nést jaderné hlavice

Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Po schůzce s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem to v ruské televizi řekl prezident Vladimir Putin. Rusko tento systém před lety vyvinulo jako odpověď na budování amerického protiraketového štítu.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:18|

Ruské rakety zasáhly nádraží v Kramatorsku, odkud se evakuují Ukrajinci. Počet obětí vzrostl na padesát

Ruské rakety v pátek zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci. Při útoku zemřelo nejméně padesát lidí a dalších 87 utrpělo zranění, oznámil gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle ukrajinské tajné služby SBU, na kterou se odvolává agentura Unian, je mezi mrtvými i pět dětí. Ruské ministerstvo obrany zodpovědnost za úder odmítlo.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:11|

Ruské balistické střely Iskander nesou jméno po dobyvateli světa. Na Ukrajině ale příliš neuspěly

Iskander je během ruské invaze na Ukrajinu vůbec nejpoužívanější balistickou střelou. Přednedávnem se opět dostala do centra pozornosti s ohledem na možné použití nových typů klamných cílů, které doposud nebyly známy a které se z Iskanderů zřejmě odpalují. Rusko tyto střely nasazuje sice masivně, podle analytiků ale nikoliv příliš účinně.
31. 3. 2022|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|