TÉMA

Jaguar

Posloužily jako impuls, teď stojí životy. Francouzské lehké tanky se do zákopové války nehodí

V bojích s Rusy na Ukrajině zemřela čtyřčlenná posádka lehkého tanku francouzské výroby poté, co střepiny z dělostřeleckého granátu prorazily tenký pancíř, tvrdí ukrajinský velitel, jehož cituje Kyiv Post a další média. Obrněná vozidla AMX-10 RC jsou určená primárně pro ozbrojený průzkum a útoky na nepřátelské tanky. Na frontové linii jsou však nepraktická a jejich využití vojáky spíše ohrožuje, míní velitel. Kyjev v lednu vyjádřil Paříži za příslib AMX-10 RC vděčnost, neboť se jednalo o významný impuls pro další západní dodávky těžkých zbraní včetně klíčových německých bojových tanků Leopard.
4. 7. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|