TÉMA

Tlačenice

Za tlačenici na diskotéce ve Slušovicích uložil soud organizátorovi podmínku. Muž prohlásil vinu a omluvil se

Za předloňskou tlačenici na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při které utrpělo zranění dvanáct lidí, uložil zlínský okresní soud jejímu organizátorovi Jiřímu Kotkovi trest odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tři a půl roku. Vyhověl návrhu státního zástupce. Obhajoba žádala trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozilo až osm let vězení. Kotek před soudem prohlásil vinu, dříve ji odmítal. Rozsudek není pravomocný, zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:33|

Netanjahu a další jsou osobně odpovědní za tragédii na poutním místě, uzavřela vyšetřování komise

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je spolu s dalšími veřejnými činiteli osobně zodpovědný za neštěstí z dubna 2021, kdy v tlačenici při židovském svátku na poutním místě na severu země zemřelo 45 lidí. Vyplývá to ze závěrečné zprávy státní vyšetřovací komise.
6. 3. 2024|

Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů

Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 14:26|

Soud začal projednávat tlačenici na slušovické diskotéce, zranilo se tehdy dvanáct lidí. Organizátor vinu odmítl

Okresní soud ve Zlíně začal ve středu projednávat případ loňské tlačenice na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku. V kauze jsou obžalovaní organizátor diskotéky Jiří Kotek a firma Derby Company, jejímž je jednatelem. Devětadvacetiletému muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení, společnosti peněžitý trest a zákaz činnosti. Kotek u soudu vinu odmítl a nechtěl ani vypovídat, stejně se vyjádřil zástupce společnosti. U soudu bylo také několik poškozených.
18. 10. 2023|

Státní zastupitelství obžalovalo muže a firmu v souvislosti s tlačenicí na slušovické diskotéce

Kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku padla obžaloba. ČT to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně. Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí jeden muž a firma. Muži hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě peněžitý trest a zákaz činnosti. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud ve Zlíně. Při tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, se loni v říjnu zranilo dvanáct lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, všichni pacienti byli nezletilí.
5. 9. 2023|

Policie obvinila jednoho člověka a firmu kvůli tlačenici na slušovické diskotéce

Policie stíhá jednoho člověka a firmu v souvislosti s loňskou tlačenicí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při níž se zranilo osm mladých lidí, z toho pět skončilo v nemocnici. České televizi to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně, který případ dozoruje. Osoby jsou stíhány pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněnému člověku hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.
26. 5. 2023|

V tlačenici na fotbalovém stadionu zahynulo v Salvadoru dvanáct lidí, přes sto je zraněno

Nejméně dvanáct lidí zahynulo a nejméně sto dalších utrpělo zranění při tlačenici na fotbalovém stadionu v Salvadoru. Podle záchranářů se neštěstí stalo, když se fanoušci nemohli kvůli malému množství otevřených vstupů včas dostat na zápas týmů Alianza a FAS.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 10:35|

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích zabere policii několik měsíců

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku zabere policii zřejmě několik měsíců, a to vzhledem k velkému množství svědků a souvisejícím úkonům trestního řízení. Policisté pravděpodobně přizvou také znalce, který vyhodnotí bezpečnostní parametry prostor diskotéky a únikových tras, sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci ze soboty na neděli utrpělo v tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, zranění osm lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, hospitalizováni jsou stále tři lidé.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:48|

Policie měla před tragickou tlačenicí v Soulu zprávy o hrozícím nebezpečí, řekl policejní inspektor

Reakce policie v souvislosti se sobotní smrtelnou tlačenicí při oslavách Halloweenu v Soulu byla nedostatečná. Uvedl to v úterý náčelník jihokorejské policie, podle kterého bezpečnostní složky měly krátce před neštěstím zprávy o hrozícím nebezpečí, napsala agentura AFP. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol vyzval k zavedení bezpečnostních opatření, která by zabránila podobnému neštěstí.
1. 11. 2022|

V tlačenici je třeba vzepřít se a nekřičet, radí šéf pražské záchranky

Pro správnou pomoc při tragédií s více zraněnými je nejdůležitější organizace, říká Petr Kolouch, který šéfuje Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy. Ocenil nasazení kolegů v Soulu, kde v tlačenici při halloweenských oslavách zemřelo v sobotu přes sto padesát lidí. Záchranáři o víkendu kvůli podobné situaci vyjížděli i do Slušovic na Zlínsku, kde bylo na tamní diskotéce při panice v davu zraněno osm lidí, část z nich nezletilých. Šéf pražské záchranky věří, že výchovou mladých lidí by bylo možné podobným situacím předcházet. A radí, že pokud se už člověk v nebezpečné tlačenici ocitne, musí být jeho prioritou zajistit si dostatečný prostor pro dýchání.
30. 10. 2022|

Obětí tragédie v Soulu je přes sto padesát, Češi mezi nimi zřejmě nejsou

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně dvaadvaceti cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. Česká diplomacie uvedla, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na neděli vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:52|

Na diskotéce ve Slušovicích se v tlačenici zranilo osm lidí, z toho pět vážně

Oslava Halloweenu na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku skončila v noci na neděli tlačenicí návštěvníků u vchodu a zraněním osmi mladých lidí. Pět z nich je hospitalizováno, přičemž dva pacienti skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení. Věk zraněných se pohybuje od patnácti do dvaceti let, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka. Policie zahájila trestní řízení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 11:00|

Na sto padesát lidí zemřelo při oslavách Halloweenu v Soulu, další jsou ve vážném stavu

Nejméně 149 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu. Dalších zhruba sto padesát lidí bylo zraněno. Uvedl to šéf tamního hasičského sboru Čche Song-pom. Ve vážném stavu je devatenáct lidí, píše agentura Reuters s odkazem na zástupce hasičů. Oběti tvoří zejména mladí lidé, mezi mrtvými jsou i dva cizinci. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.
29. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 00:02|

Chaos a tlačenice na fotbale v Indonésii mají dalších šest obětí, celkem jich je 131

Sobotní tragédie na zápase indonéské fotbalové ligy má už 131 obětí. Dalších šest lidí podlehlo podle agentury AFP v nemocnici zraněním. Neštěstí se stalo v Malangu, kde po utkání Arema – Persebaya Surabaya vběhli na trávník po porážce 2:3 fanoušci domácího týmu. Policie zakročila slzným plynem a v následném chaosu a tlačenici zemřelo 125 lidí včetně 32 dětí. Další tři stovky přítomných utrpěly zranění.
4. 10. 2022|

Elektrický zkrat způsobil požár v egyptském kostele, zahynuly desítky lidí

Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza zahynulo nejméně 41 lidí a dalších minimálně čtrnáct utrpělo zranění, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje z egyptské bezpečnostní komunity informuje nejméně o čtyřiceti mrtvých a pětačtyřiceti zraněných.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 14:18|

V tlačenici před zápasem fotbalistů Kamerunu a Komor zemřelo nejméně šest lidí

Nejméně šest lidí přišlo o život v tlačenici u stadionu v Yaoundé před osmifinále mistrovství Afriky mezi fotbalisty domácího Kamerunu a Komor. Uvedla to agentura AP, podle které může být obětí ještě více.
24. 1. 2022|

Při tlačenici na festivalu v Houstonu zemřelo osm lidí, jedenáct návštěvníků utrpělo infarkt

Nejméně osm lidí zahynulo v pátek při tlačenici na hudebním festivalu v americkém Houstonu. Podle stanice ABC13 bylo také mnoho lidí zraněných. Koncerty byly po tragédii zrušeny. Velitel místních hasičů Samuel Peňa řekl, že na místě v polní nemocnici ošetřili tři sta účastníků akce.
6. 11. 2021Aktualizováno6. 11. 2021, 17:12|