TÉMA

Predikce

Ekonomika letos vzroste o desetinu procenta, odhadla bankovní asociace

Hrubý domácí produkt Česka bude letos podle odhadu České bankovní asociace o 0,1 procenta vyšší než loni. Fakticky bude tedy ekonomika stagnovat. Větší růst očekávají banky napřesrok, kdy by mohl HDP stoupnout o 2,7 procenta. Prognóza asociace je poněkud příznivější než podobné odhady, které vydalo ministerstvo financí a Česká národní banka. Obě tyto instituce očekávají mírný pokles ekonomiky.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 18:46|

Bankéři zlepšili roční odhad hospodářského růstu, ve druhém pololetí ale čekají mírnou recesi

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 2,4 procenta. V předchozí květnové prognóze počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 1,8 procenta. Důvodem je zejména příznivější vývoj v první polovině roku, zatímco pro druhou polovinu roku bankéři čekají přechod do mírné recese. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na on-line tiskové konferenci. Loni česká ekonomika stoupla o 3,3 procenta.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 22:41|

Nejméně jedna z obětí sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka. Oficiální informace ale chybí

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsaly deník Il Messaggero a agentura AGI. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI. Záchranáři už našli čtyři pohřešované, není ale jasné, jaké jsou národnosti. České ministerstvo zahraničí zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nepotvrdilo.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 23:19|

Platby za státní pojištěnce budou vycházet z inflace a růstu reálné mzdy, navrhuje vláda

Kabinet navrhne valorizaci plateb za státní pojištěnce podle vyměřovacího základu zvýšeného o inflaci a jednu polovinu růstu reálné mzdy. Novinářům to řekli ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Příští rok by tak měla být měsíční platba státu 1878 korun, o 111 korun víc než letos. V současnosti vláda zvyšuje částky změnou zákona, částka na žádné ekonomické ukazatele navázána není.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 16:51|

Ministerstvo financí počítá s inflací přes dvanáct procent. Stanjura připustil větší rozpočtový schodek

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Podle resortu se tak projeví zejména důsledky války na Ukrajině. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu ministerstvo počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta. Pokud se predikce naplní, bude se jednat o největší celoroční inflaci od roku 1993.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 22:47|

Dušek: Vlna omikronu je v průměru na vrcholu, ale její průběh se liší napříč kraji i věkovými skupinami

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek se domnívá, že aktuální vlna covidu-19 způsobená variantou omikron v Česku právě vrcholí. Zároveň ale upozornil, že zatímco v některých částech země už počet nových případů klesá, jinde má vlna „zpoždění“. A podobné je to podle něj i v různých věkových skupinách – například zranitelní senioři ještě nejsou za vrcholem omikronové vlny.
8. 2. 2022|

Na desetitisících míst zastoupí lidi roboti. Nezaměstnanost ale nehrozí, tvrdí analýza ministerstva práce

Až sedmdesát tisíc pracovních míst, která dnes v Česku zastávají lidé, můžou do roku 2025 obsadit roboti. Takovou proměnu pracovního trhu očekává analýza ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad zároveň dodává, že při současném nedostatku sil není třeba obávat se nezaměstnanosti.
7. 2. 2022|

Omikron může zaplnit nemocnice na polovinu podzimní vlny, řekl šéf zdravotnických statistiků. Zahlcení prý nehrozí

Na polovinu podzimní zátěže by se měly připravit nemocnice v důsledku šíření koronavirové varianty omikron. Množství pacientů by mohlo být nižší v případě, že se lidé z ohrožených skupin, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, buď naočkovali, nebo se dokázali účinně ochránit před nákazou, řekl v rozhovoru pro Českou televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Za nerealistickou označil zvlášť rizikovou variantu, kdy by byly nemocnice opět přetížené. Rozhovor s Ladislavem Duškem vedla Klára Bazalová.
24. 1. 2022|

Ekonomika příští rok stoupne o 4,3 procenta, porostou také mzdy, předpokládá Hospodářská komora

Česká ekonomika stoupne příští rok o 4,3 procenta, předpokládá Hospodářská komora. Mzdy podle ní reálně vzrostou i přes vyšší inflaci, jejíž roční míra dosáhne 5,6 procenta. Nadcházející rok bude podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého příležitostí ke skutečnému restartu po pandemickém utlumení ekonomiky a problémech v dodavatelských řetězcích.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 11:34|

Pandemie ve světě: Slovensko má první případy omikronu. Ve Vídni protestovali odpůrci očkování

Slovensko potvrdilo první tři případy koronavirové varianty omikron. Všechny osoby byly očkovány proti covidu-19, navštívily země považované v souvislosti s omikronem za rizikové a projevily se u nich jen mírné příznaky onemocnění. Ve Vídni se v sobotu sešlo až 44 tisíc lidí, kteří demonstrovali proti covidovým opatřením a povinnému očkování. Na místě zasahovalo až 1400 policistů.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 21:59|

Kritické scénáře se nenaplnily, zátěž nemocnic ale bude velká. Jaký je možný vývoj epidemie?

Počty nakažených už pátý den v řadě klesají. Tento trend bude podle očekávání statistiků pokračovat, ovšem jen pozvolně. Nemocnice tak čeká dále vysoká zátěž. Přestože některé z nich už dosáhly vrcholu v počtech hospitalizovaných, celorepublikově tato čísla porostou minimálně ještě tento týden. V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 23:20|

Ministerstvo financí snížilo odhad růstu, letos očekává 2,5 procenta. Inflace napřesrok zrychlí nad šest procent

Z 3,2 na 2,5 procenta snížilo ministerstvo financí svoji predikci letošního růstu české ekonomiky. V příštím roce podle něj poroste o 4,1 procenta, což je o desetinu méně, než resort očekával v předchozí makroekonomické predikci v srpnu. Za závažný makroekonomický problém považuje úřad inflaci, která v příštím roce poroste více než o šest procent.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 20:14|

Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.
4. 11. 2021|