TÉMA

PGNiG

Polsko vypovědělo smlouvu s Ruskem o výstavbě plynovodů

Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem. Oznámila to ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Vláda podle ní příslušnou rezoluci přijala 13. května. Smlouva z 25. srpna 1993 byla podepsána ve Varšavě a předpokládala, že na polském území vznikne síť plynovodů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 12:20|

Evropská komise ukončila antimonopolní vyšetřování Gazpromu správně, soudí tribunál

Tribunál Soudního dvora EU podpořil rozhodnutí Evropské komise, která před třemi lety bez pokuty ukončila antimonopolní vyšetřování ruského plynárenského gigantu Gazprom. Ten uzavřel s Komisí dohodu, aby se vyhnul sankcím, ve které souhlasil s reformou své cenové struktury a umožnil konkurentům prosadit se na trhu ve východní Evropě. Soud rozhodnutím odmítl stížnost polské společnosti PGNiG.
2. 2. 2022|

Dodávky ruského plynu skrz Jamal se zastavily. Cena paliva přesáhla 170 eur za megawatthodinu

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý ráno zastavily, tok se posléze obrátil opačným směrem. S odvoláním na německého provozovatele plynovodní sítě Gascade o tom informuje agentura Reuters. Upozorňuje, že dodávky se již od soboty snižovaly. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů. Ceny plynu v Evropě vystoupily na dosavadní maximum a překonaly 170 eur za megawatthodinu.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 14:57|

Ruský plynovod Jamal pátým dnem pracuje v obráceném režimu, zůstane tak nejméně do čtvrtka

Plynovod Jamal, kterým teče ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu. Plyn tak tímto plynovodem teče ze západu na východ. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil německý provozovatel plynovodní sítě Gascade. V tomto režimu zřejmě zůstane plynovod nejméně do čtvrtka.
3. 11. 2021|