TÉMA

Josef Šťáva

Reportéři ČT získali nález arbitrů v kauze Diag Human. Politici prý zneužívali tajné služby, policii i soudy

Čeští politici zneužívali tajné služby, policii a soudy, aby mohli vyhrát obchodní spor s firmou Diag Human. To je závěr londýnských arbitrů, kteří se kauzou posledních pět let zabývali. Reportéři ČT získali jejich nález, ve kterém podrobně zdůvodňují, proč rozhodli o tom, že má Česko společnosti zaplatit skoro šestnáct miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Kauza, která se táhne už třicet let, tak míří k rozuzlení. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
12. 9. 2022|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Česko čelí mezinárodním arbitrážím za asi 64 miliard korun. Nejnovější řízení proti státu vede JCDecaux

Česko aktuálně čelí mezinárodním arbitrážím za zhruba čtyřiašedesát miliard korun. Většinu tvoří nároky společnosti Diag Human a podnikatele Josefa Šťávy. Nejnovější řízení proti státu pak zahájila francouzská firma JCDecaux za údajně zmařenou investici v pražském dopravním podniku.
31. 10. 2021|