TÉMA

Jan Cimický

Poškozené vypovídaly v případu Cimického. Nebylo to jednoduché, řekla Hynková Vrbová

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 začal vyslýchat poškozené ženy. Hlavní líčení je kvůli ochraně jejich údajů neveřejné, po výpovědi však promluvila moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která v kauze figuruje jako poškozená. Cimický, který už dříve veškerá obvinění odmítl, se ze soudního jednání omluvil.
včeraAktualizovánopřed 6 h hodinami|

Nezůstane-li presumpce neviny, je to špatně, říká Cimického advokát

Nemohl si vybrat mezi právem a medicínou, a tak dělá obojí. Vedle taláru obléká Miroslav Kučerka i záchranářskou uniformu. Osobně se ale cítí být advokátem, protože touto prací tráví více času. Práce zdravotního záchranáře je pro něj spíše koníčkem. V současné době Kučerka před soudem zastupuje známého psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a čtyř znásilnění. Co ho zneklidňuje na veřejné debatě o případech sexuálního násilí? A proměňuje se posuzování takových činů? Advokát Kučerka byl hostem podcastu V hlavě.
17. 4. 2024|

„Nemohlo se to stát,“ vypověděla kolegyně Cimického o údajném obtěžování. Podle znalce má lékař sníženou empatii

Kolegyně psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely. Obě psycholožky pracují na Cimického klinice Modrá laguna, kde se podle obžaloby část skutků odehrála. Soud rovněž vyslechl znalce, podle něhož Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Cimický, který se z jednání omluvil, už v minulosti veškerá obvinění popřel. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl soud začít vyslýchat poškozené ženy.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 15:00|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

Soud s Cimickým pokračoval s vyloučením veřejnosti, podle soudce mohly zaznít citlivé informace

Za zavřenými dveřmi vyslýchal ve čtvrtek soud svědky v případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání. Soudce vyloučil veřejnost z jednání, protože se domníval, že by ve výpovědích mohly zaznít citlivé informace. Hlavní líčení by mělo pokračovat příští týden ve čtvrtek. Cimický, který obžalobu odmítá, se čtvrtečního jednání nezúčastnil.
22. 2. 2024|

Odchod Cimického z Bohnic souvisel s obtěžováním, řekl u soudu bývalý ředitel léčebny

Odchod psychiatra Jana Cimického z Psychiatrické nemocnice Bohnice souvisel s obtěžováním pacientek, řekl v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 bývalý ředitel zařízení Zdeněk Bašný. Zmínil dva podněty, ve kterých se lidé dotazovali na to, zda jsou Cimického praktiky v pořádku. Nyní pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel Cimický se z aktuálního jednání omluvil, před dvěma týdny při zahájení hlavního líčení obžalobu popřel s tím, že jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 14:37|

Cimickému žalobkyně navrhuje tři roky vězení. Znalci kvůli administrativní chybě nebyli předvoláni

Psychiatr Jan Cimický u Obvodního soudu pro Prahu 8 odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta, řekl. Na otázky soudu zatím odmítl odpovídat. Cimického obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení několik jeho pacientek, obžaloba ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Státní zástupkyně pro něj navrhuje tříleté vězení. Soud plánoval vyslechnout také znalce, kvůli administrativní chybě ale nebyli předvoláni. Hlavní líčení tak bude pokračovat 16. ledna.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:20|

Soud zrušil začátek hlavního líčení v případu psychiatra Cimického. Důvodem je nemoc soudce

Soud zrušil termíny hlavního líčení v případu psychiatra Jana Cimického, předseda soudního senátu totiž onemocněl. Informovala o tom Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 8, který měl případ začít projednávat toto úterý. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Nový termín soudního jednání je zatím nařízen na začátek ledna. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
6. 11. 2023|

Cimický žádá o odročení soudu kvůli hospitalizaci. Čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání

Psychiatr Jan Cimický podal žádost o odročení soudního jednání z důvodu hospitalizace. Na dotaz České televize to uvedl jeho právní zástupce Miroslav Kučerka. Soud podle něj o žádosti zatím nerozhodl. Podle serveru Blesk.cz skončil Cimický v nemocnici po intoxikaci léky. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Obvinění už dříve odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
31. 10. 2023|

O Cimickém promluvila jeho pacientka poprvé před dvěma lety. Po odvysílání reportáže se ozvaly i další ženy

Známý psychiatr Jan Cimický se podle obžaloby měl od roku 1979 do roku 2019 dopustit 39 trestných činů na ženách. Nejvážnější případ popsala před dvěma lety pro ČT jedna z obětí, kterou měl Cimický sexuálně zneužívat za zdmi bohnické psychiatrické léčebny. Vyšetřování málem spadlo pod stůl kvůli promlčení, přihlásily se ale další ženy. Případ teď míří před soud a proces by měl začít v listopadu. Pro pořad 168 hodin Natáčela Darina Vlková.
11. 9. 2023|

Státní zástupce obžaloval Cimického ze znásilnění a vydírání, píše Aktuálně.cz

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Podle dřívějších informací se případy týkají Cimického pacientek. Lékař a spisovatel už v minulosti obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
4. 9. 2023|

Policie znovu navrhla obžalovat psychiatra Cimického, získala další svědectví žen

Policie minulý týden znovu navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického, který je podle dřívějších informací viněn ze znásilnění a vydírání pacientek mezi lety 1980 a 2016. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serveru Novinky.cz, který na vývoj v kauze upozornil, se policii přihlásily další poškozené ženy. Cimický už loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:12|

Žalobci vrátili případ psychiatra Cimického k došetření, u většiny podezření hrozí promlčení

Obvodní státní zastupitelství v Praze 8 vrátilo případ psychiatra Jana Cimického k došetření. Policie původně navrhla psychiatra obžalovat z 28 skutků znásilnění a vydírání, u více než 25 skutků ale podle zdrojů ČT hrozí promlčení. Policie nyní žádá další možné poškozené ženy, aby se ozvaly a připojily se k trestnímu řízení.
16. 11. 2022|

Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.
13. 10. 2022|

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání

Kriminalisté podali návrh na obžalobu psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom informovala na Twitteru. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 11:17|

Policie stíhá Cimického, viní ho ze znásilnění a vydírání

Policie obvinila psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání. Podle kriminalistů se mezi roky 1980 až 2016 dopustil 29 těchto skutků. Policisté v pátek o zahájení trestního stíhání informovali na svém webu. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedli, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Ten už dříve v prohlášení jakékoliv nezákonné jednání odmítl.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 13:58|

Miloš Zeman předal státní vyznamenání, slíbil udělit Řád bílého lva Volodymyru Zelenskému

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Ve svém úvodním projevu řekl, že se rozhodl vyhovět žádosti udělit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 22:16|

Prezident předá řády a medaile 7. března. Ceremoniál se dvakrát odkládal

Dnem, kdy převezmou osobnosti oceněné v letech 2020 a 2021 státními vyznamenáními své řády a medaile, bude 7. březen. Informaci, kterou přinesl web Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Předloni se ceremoniál 28. října nekonal kvůli epidemické situaci s tím, že prezident Miloš Zeman předá vyznamenání oceněným až další rok. Loni však byla hlava státu 28. října v nemocnici. Původně Hrad ohlásil, že náhradním termínem bude letošní 1. leden, ale potom ceremoniál znovu odložil s odkazem na pandemii.
7. 1. 2022|

Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností

Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.
1. 1. 2022|

V Praze vzniká první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku, následovat mají další

V Praze vzniká první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Fungovat by mělo začít příští rok na podzim. Provoz zahájí či rozšíří i čtyři další centra pro oběti domácího násilí, a to v Brně, Mostě, Českých Budějovicích a Ostravě, oznámili šéf odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radan Šafařík a šéfky neziskových organizací, které budou provoz center zajišťovat. Na 25. listopadu připadá Mezinárodního den proti násilí na ženách.
22. 11. 2021|

Pacientkám z Bohnic by málokdo věřil, vysvětlují ženy, proč o Cimickém promluvily až nyní

Poté, co Pražský hrad oznámil, že prezident vyznamená psychiatra Jana Cimického, ozvalo se několik žen, které tvrdí, že je lékař sexuálně napadl. On sám to odmítá. Jako i v jiných obdobných kauzách rezonuje otázka: proč teď? Ženy, které promluvily, to samy vysvětlují tím, že si dlouho nedokázaly představit, že by mohly proti populárnímu psychiatrovi věrohodně svědčit, za pravdu jim ostatně dávají i odborníci. O ženách, které promluvily, natáčela pro 168 hodin Zuzana Černá.
15. 11. 2021|

Psychiatr Cimický vyznamenání od Zemana nepřevezme. Obvinění dál odmítá

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický se rozhodl, že za současné situace nepřevezme státní vyznamenání, které mu chce udělit prezident Miloš Zeman. Proti tvrzením několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování, se hodlá aktivně bránit. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření, které poskytl ČTK. Kancelář prezidenta uvedla, že Cimického rozhodnutí nepřevzít státní vyznamenání bere na vědomí a respektuje.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 18:03|

Cimický zneužil svojí pozice a jeho praktiky byly nepřípustné, shodli se psychiatr Bašný a advokátka Hrdá

Případné poškozené a svědci v kauze možného sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8 se mají hlásit policii. Ta výzvu zveřejnila zřejmě v souvislosti s Janem Cimickým. „Praktiky pana Cimického jsou v psychiatrii naprosto nepřípustné,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Zdeněk Bašný. Advokátka Lucie Hrdá uvedla, že je v kontaktu s pětadvaceti ženami, které vůči Cimickému vznesly obdobná obvinění, nechtějí se však objevit v žádných médiích.
9. 11. 2021|