TÉMA

Locdown

Novým rakouským kancléřem se stal Karl Nehammer. Je už třetím šéfem vlády za dva měsíce

Dosavadní lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer složil v pondělí přísahu, a stal se třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce. V čele vlády nahradil Alexandra Schallenberga, který úřad převzal teprve 11. října. Spolu s Nehammerem prezident Alexander Van der Bellen jmenoval do funkce také nové ministry, informovala agentura APA.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:47|

Rakousko zavede celostátní lockdown pro neočkované, Nizozemsko čeká částečná uzávěra

Rakousko čeká celostátní lockdown pro lidi, kteří nejsou naočkování proti covidu-19 nebo nemoc neprodělali. Příslušná rozhodnutí budou učiněna v neděli, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. V zemi ve čtvrtek přibylo bezmála dvanáct tisíc nově nakažených a zemřelo čtyřicet lidí. Také Slovensko hlásí nejvíc nemocných s covidem od dubna, v nemocnicích je přes dva a půl tisíce lidí a nemocnice na severu země hlásí maximální kapacity na lůžkách s plicní ventilací. Tamní parlament schválil úpravu zákona, který dovoluje zaměstnavatelům zjišťovat, zda jsou jejich pracovníci naočkovaní proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Nizozemsko čeká třítýdenní částečná uzávěra. Omezí se otevírací doba obchodů a restaurací i soukromé návštěvy.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 20:11|

Zájem o služby organizací pro oběti domácího násilí roste. Zřizují novou telefonní linku a rozšiřují týmy

Počet klientů center poskytujících pomoc obětem domácího násilí roste. Už v září tohoto roku evidovala nezisková organizace Persefona větší počet klientů než za celý rok 2020. Před sílící epidemií covidu se i další centra jistí zavedením nové telefonní linky, krizového plánu pro další vlnu covidu-19 a nabíráním nových sociálních pracovníků. ČT to potvrdily tři oslovené organizace.
28. 10. 2021|