TÉMA

Loděnice

Bangladéšské loděnice fungují bez povolení již 50 let. Základní pracovní podmínky porušují dosud

Lodní průmysl v Bangladéši se rychle rozšiřuje a pracují v něm dělníci všech věkových kategorií. Pracovní podmínky v loděnicích v hlavním městě Dháka jsou však nevhodné. Pracovníci jsou vystaveni vysokým teplotám a nepoužívají ochranné pomůcky, což vede k častým nehodám. Loděnice na břehu řeky Buriganga jsou v provozu již 50 let bez jakéhokoliv povolení či pokynů. Svým působením řeku znečišťují a snižují její splavnost.
9. 1. 2024|

Oprava dálnice D5 mezi Rudnou a Loděnicí je hotová. Omezení skončí nejpozději v neděli

Stavbaři dokončili opravu dálnice D5 na pátém až desátém kilometru mezi sjezdy na Rudnou u Prahy a Loděnici na Berounsku. Práce začaly v květnu a přišly na zhruba 450 milionů korun bez DPH, stavbařům se je podařilo o týden uspíšit. Dopravní omezení skončí o víkendu, nejpozději v neděli bude úsek D5 před Prahou opět plně průjezdný, sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. V pátek také po patnácti letech příprav začal Plzeňský kraj stavět u Vítinky za Rokycany napojení severního Plzeňska a Rokycanska na dálnici D5.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 17:01|

Vedení pražské pravoslavné církve se musí omluvit duchovním z Loděnice za nepravdivý článek, rozhodl soud

Vedení z pražské pravoslavné církve se musí omluvit matce představené Valentyně a otci Metodějovi z loděnického monastýru za nepravdivý článek zveřejněný na webových stránkách. Pražská pravoslavná eparchie by také měla jako odškodné zaplatit sto tisíc korun. V pondělí o tom nepravomocně rozhodl Okresní soud pro Prahu 6.
17. 7. 2023|

V noci hrozí řidičům zdržení na dálnici D5. Budou krátké uzavírky, pak začne rekonstrukce

Řidiči musí počítat s krátkými nočními uzavírkami na dálnici D5 mezi Rudnou a Loděnicí, a to v obou směrech. Dělníci budou připravovat dopravní značení, kterým se bude řídit doprava od neděle. Následně začne rekonstrukce pětikilometrového úseku. Potrvá do podzimu, provoz bude zachován v každém směru ve dvou zúžených jízdních pruzích.
20. 5. 2023|

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Věřící kritizují vedení pravoslavné církve v Česku, mluví o nátlaku i praktikách StB

Vedení pravoslavné církve v Česku čelí znovu kritice některých věřících, kteří mluví o nátlaku a používání metod někdejší StB. Zmiňují přitom jméno arcibiskupova tajemníka Igora Střelce, který podle nich na základě zfalšovaných dokumentů vyzýval k odstoupení vedení kláštera v Loděnici. Tam jsou převážně kněží a věřící z Ukrajiny.
13. 8. 2022|

Část věřících české pravoslavné církve je ve sporu s jejím vedením

V české pravoslavné církvi sílí kritika vedení v čele s arcibiskupem Michalem Dandárem a jeho tajemníkem Igorem Střelcem. Část věřících jim vyčítá vazby na Rusko a spolupráci s komunistickou tajnou policií, tedy StB. Některé řádové sestry původem z Ukrajiny a další zástupci církve tento týden protestovali před sídlem arcibiskupa v Praze. O sporu natáčeli redaktoři ČT Natalia Kosiaková a Jiří Hynek.
2. 7. 2022|

Výrobci lodí se dostávají ze ztrát po covidu, úbytek zakázek z ciziny vyvažují místní

Loděnice na Labi se snaží vzpamatovat z pandemických ztrát. V Děčíně teď dokončují letošní první velkou zakázku, kvůli restrikcím na hranicích loni přišli o polovinu odběratelů. V Litoměřicích zase vsadili na rostoucí popularitu malých jachet.
23. 10. 2021|