TÉMA

Pravost

30 let zpět: Vasil Biľak popřel podpis na zvacím dopisu

V červenci 1992 byl v ruském Státním archivu objeven takzvaný zvací dopis z roku 1968, jímž podepsaní čeští a slovenští komunisté vyzvali vedení SSSR, aby zasáhlo proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. List se poté stal záminkou k invazi takzvaných spřátelených armád do ČSSR. Po převozu kopie dopisu do ČSFR byl stíhán poslední žijící z celkem pěti podepsaných, Vasil Biľak. Pravost svého podpisu ale vytrvale popíral.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 8. 2022|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Vojenská nemocnice se zabývá žádostí Senátu o informace k Zemanovi se zodpovědností a naléhavostí

Ústřední vojenská nemocnice řeší se vší zodpovědností a naléhavostí senátní žádost, která se týká prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. V sobotu to uvedla písemně mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Další podrobnosti nesdělila.
16. 10. 2021|