TÉMA

Pětikoalice

Zaměstnavatelé budou o úsporách v dotacích jednat s jednotlivými ministry, řekl Stanjura

Zaměstnavatelé budou o případném rušení dotací kvůli úsporám jednat s jednotlivými ministry. Dohodu musí najít do dokončení státního rozpočtu na příští rok. Dál se povedou také jednání o daňových úlevách u zaměstnaneckých benefitů. Po úterním jednání členů vlády a zaměstnavatelů o konsolidačním balíčku to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo financí se chystá připomínky k vládnímu souboru úsporných opatření vypořádat ve čtvrtek a v pátek. Poté balíček dostane kabinet.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:39|

Krvavý kompromis, zaznělo na konferenci ODS o úsporném balíčku

Premiér Petr Fiala na ideové konferenci občanských demokratů obhajoval vládní úsporný balíček. Ocenil vůli k podle něj bolestné, ale nutné reformě. Řekl, že i kdyby vláda během svého mandátu už nic dalšího neprosadila, bude prý její přínos větší než u předchozích dvou kabinetů. Konsolidační balíček vláda představila v týdnu, opatření mají snížit schodek celkově o 94 miliard korun. Opozice ho kritizuje.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 20:22|

Kabinet by měl žádat o důvěru, zní z opozice. Nelíbí se ji změny v programovém prohlášení

Opozice si myslí, že by měl kabinet Petra Fialy (ODS) znovu předstoupit před sněmovnu se žádostí o důvěru. Důvodem je programové prohlášení vlády, které počátkem roku prošlo změnami. Původní dokument vznikal ještě před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Podle premiéra změny reagují právě na aktuální dění. Programové prohlášení letos zavazuje vládu například k prosazení důchodové reformy nebo úpravě státní energetické koncepce.
30. 4. 2023|

Další škrty v platech státních zaměstnanců. Ministři projednávají propouštění už v tomto roce

Snížit už letos počet státních zaměstnanců o tisíce a spolu s tím seškrtat výdaje na platy ve veřejné sféře o miliardy korun. To je nový plán vládní koalice, který má přispět ke snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Kabinet už zmrazil platy úředníků, hasiči a policisti dostanou přidáno méně. Jednotliví ministři mají za úkol na platech státních zaměstnanců šetřit i dál.
29. 1. 2022|

Programové prohlášení je on-line. Vláda chce postavit 200 kilometrů dálnic a ústavně chránit vodu

Prioritami vlády Petra Fialy (ODS) jsou podle preambule programového prohlášení stabilizace veřejných financí, orientace na EU a NATO nebo penzijní reforma. Kabinet v pátek dokument zveřejnil na svém webu. Mezi klíčové oblasti řadí vláda také vzdělávání, podporu svobodného trhu, životní prostředí, bydlení, digitalizaci či vědu a výzkum. Zaměří se i na modernizaci státní správy a chce se postarat o zlepšení politické kultury. V dopravě si pak stanovila ambiciózní cíl postavit 200 kilometrů dálnic.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 13:22|

Vyjednali jsme dobré podmínky a jdeme plnit program, vzkazuje Bartoš

Piráti jako poslední z pětikoalice schválili vstup do vlády. Jednoznačně o tom rozhodlo jejich celostátní fórum. Podle předsedy Ivana Bartoše je rozhodnutí členů strany dáno i dobře vyjednanými podmínkami v rámci budoucí vlády. Spokojený s nimi je i on sám. Řekl to v úterních Událostech, komentářích. Připustil ale, že strana si původně přála i post ministra školství.
16. 11. 2021|

Babiš by nepřijal pověření od prezidenta jednat o sestavení kabinetu, je připraven být v opozici

Premiér Andrej Babiš (ANO) by nepřijal pověření od prezidenta jednat o sestavení kabinetu. Je připraven předat vládu bloku pěti stran a být v opozici. Babišovo ANO skončilo ve volbách druhé a většinu ve sněmovně má vítězný blok SPOLU s koalicí PirátiSTAN, které již vyjednávají o společné vládě. Babiš den po volbách hovořil s prezidentem Milošem Zemanem, podle premiérových slov se hlava státu několikrát zmínila o tom, že jej sestavením vlády chce pověřit.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 22:38|